Manastirile, locurile binecuvantate dintre cer si pamant

 

Luna septembrie, cand se celebreaza inceputul anului bisericesc, daruieste credinciosilor alte zile de pelerinaje la cele mai frumoase asezaminte monahale. Adevarate "antene" spirituale, acestea continua sa atraga mii si mii de insetati dupa Dumnezeu.

 

La Dervent au fost martirizati ucenicii Sfantului .

Prin intermediul Biroului de pelerinaj al Patriarhiei Romane, turistii romani si straini vor continua sa strabata meleagurile incarcate de legenda ce impanzesc tara noastra. Cu totii vor descoperi, la fiecare pas, istoria altor "averi romanesti", raspandite de-a lungul tarii: biserici inaltate din vremuri apostolice, odoare realizate de mesteri valorosi incepand din zorii crestinismului, icoane facatoare de minuni. In peisajul mirific al tuturor zonelor geografice, la fiecare manastire rasuna ritualul numit in popor "Bate toaca!", o chemare impresionanta la ora de rugaciune. In aceasta luna sunt programate pelerinaje pe o durata de 1,2 si 4 zile.

 

In intervalul 1-2 septembrie se organizeaza pelerinaje in doua etape. In prima zi se viziteaza Manastirile Saon, Cocos, Complexul de la Niculitel, Manastirea Celic-Dere in judetul Tulcea. In comuna Niculitel, unde se face un popas duhovnicesc la Manastirea Saon, ctitorita in anul 1846, se viziteaza si Complexul de la Niculitel, care adaposteste moastele unor sfinti martiri din primele veacuri ale crestinismului. Descoperite destul de recent, prin anul 1977, in urma unor inundatii, moastele Sfintilor Zoticos, Atalas, Kamasis, si Filip, martiri, traitori in timpul imparatului Diocletian, prigonitorul crestinilor, sunt facatoare de minuni.

 

Bistrita, manastirea ctitorita si .

In a doua etapa a pelerinajului, dupa participarea la Sf. Liturghie, oficiata la Catedrala din Constanta, vor fi vizitate Manastirile Techirghiol, Pestera Sf. Andrei si Dervent. Lespezi de piatra in forma de cruce Este o manastire de calugari si are viata de obste. Cuvantul "dervent" inseamna trecatoare sau peste vale. In zona unde se afla manastirea exista o cetate cu o populatie eterogena, formata din greci, turci, daci si romani. Este zona unde au fost crestinati strabunii nostri.

 

Istoria acestor locuri consemneaza evenimentele de atunci: Sf. Apostol Andrei, care savarsea Sfanta Liturghie impreuna cu ucenicii sai, in pestera din localitatea Ioan Corvin, a trimis patru ucenici sa propovaduiasca cuvantul Evangheliei si in cetatea Dervent. Potrivit traditiei, acestia au fost prinsi si ucisi, iar pe locul martirajului, pelerinii vor descoperi patru lespezi din piatra, in forma de cruci. Aici s-au rugat, din vechime, bolnavii veniti de la mii de km pentru a se tamadui.

 

Acestea au ramas in istoria locurilor drept crucile de leac. Acum, una este cinstita in incinta manastirii. Tot traditia spune ca, in preajma Razboiului de Independenta, fiul unui pasa a taiat bratele unei cruci si, curand, locul unde se inaltase aceasta s-a pustiit. Se mai spune ca un pastor surdomut ajuns aici, a adormit cu capul rezemat pe una dintre cruci.

 

Cand s-a trezit, a auzit zgomotul ploii si a constatat ca aude si poate sa vorbeasca. Tot aici, inca din secolul al IX-lea, a existat o frumoasa sihastrie, infiintata de calugarii autohtoni, influentata de vechile asezaminte monahale, specifice locului. Este emotionanta icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, situata in pronaosul bisericii, o donatie facuta manastirii in anul 1940. Vizitatorul remarca pictura, relativ noua, din anii 1987-1989, realizata de pictorul Marcel Cochescu din Campulung Muscel.

 

O manastire si patru domnitori In perioada 6-9 septembrie se organizeaza pelerinaje in cateva dintre cele mai venerate lacasuri ortodoxe din Ardeal. Pelerinajul va urmari trasee marcate de o reala incarcatura emotionala: Bucuresti-Catedrala din Ramnicu Valcea - manastirile: Dintr-un Lemn-Bistrita-Hurezi-Polovragi-Prislop-Crisani.

 

Pelerinii care se vor ruga la Manastirea Bistrita vor afla despre eforturile a patru domnitori, care au contribuit la inaltarea si reconstructia acestui superb lacas de cult: Petru Musat, in vremea caruia s-a facut prima atestare documentara, Alexandru cel Bun care a ctitorit manastirea, urmat de Petru Rares si Alexandru Lapusneanu care au contribuit la consolidarea sa. Printre icoanele facatoare de minuni, vizitatorul o remarca pe cea care o infatiseaza pe Sf. Ana, daruita doamnei Ana, sotia lui Alexandru cel Bun, de catre sotia unui imparat bizantin. Aici vin sa se roage, cu inima smerita, credinciosi din toata tara care-i cer sfintei sa mijloceasca pentru necazurile lor.

 

La Namaiesti, Maica Domnului a vrut sa se .

Pe data de 8 septembrie pelerinajul reuneste cateva lacasuri cu icoane facatoare de minuni

Este vorba de popasurile ce se vor face la manastirile: Pissiota, Tiganesti, Caldarusani, Sitaru. La Manastirea Pissiota, pelerinii vor participa la Sf. Liturghie de hram, in ziua praznicului Nasterii Maicii Domnului. La acest lacas ortodox se poate ajunge pe cel mai circulat drum din tara noastra - DN1. In localitatea Poligrafu, indicatorul semnalizeaza directia spre manastire.

 

Printre casele taranesti se zareste originala constructie a bisericii manastirii. Ctitorul manastirii, Nicolae Pissiota, a parasit meleagurile natale ale Greciei si s-a stabilit in tara noastra, iar propria afacere - o antrepriza de constructii - i-a adus numeroase satisfactii. S-a hotarat sa ctitoreasca o manastire, chiar pe mosia sa, cumparata de la generalul Angelescu, fost ministru de razboi. Manastirea a fost ridicata dupa proiectul arhitectului Ioan Giurgea.

 

Asezamantul a devenit o sinteza incontestabila intre Orient si Occident, dintre Renasterea italiana si stilul clasic bizantin. Cocheta si inedita biserica a fost pictata de apreciatul Costin Petrescu - acelasi artist care pictase fresca de la Ateneul Roman si Catedrala din Alba Iulia. Doar trei maici au venit la Pissiota din obstea de la Ghighiu si au muncit strasnic, incepand din anul 1933. In afara staretei mai erau maicile Irina si Alexia. Cele doua erau mama si fiica, tunse in monahism la aceeasi data, intr-o impresionanta ceremonie, cum spun martorii oculari.

Acum, mama care se impotrivise ca fiica ei sa se calugareasca i-a urmat exemplul. Fiica ei este stareta si mama ii este ucenica. Credinciosul care se roaga in frumoasa biserica a manastirii descopera comorile culturale adunate aici. Dintre acestea, cea mai importanta este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, renumita pentru minunile pe care le-a facut de-a lungul timpului. Icoana a fost pictata de Eustatiu Stoenescu (1884-1959), dupa o tehnica impresionanta.

 

In orice loc sta credinciosul in biserica are impresia ca ochii Maicii Domnului il insotesc cu privirea. Icoana aceasta a plans de mai multe ori. Tot aici exista si o racla cu moastele Sfintilor Dimitrie, Izvoratorul de mir, Teodor Stratilat, Trifon, Ioachim de Vatoped si al Cuviosilor ucisi in Sinai si Rait. Biserica mai adaposteste un muzeu subteran in care este expusa o piesa rara - o mica icoana, pictata pe lemn de Nicolae Grigorescu.

 

Pelerinaj pe meleaguri de legenda

In data de 9 septembrie, pelerinii vor avea prilejul sa viziteze manastirile Cetatuia-Namaiesti-Aninoasa-Negru-Voda din judetul Arges. Manastirea Namaiesti, situata in comuna Valea Mare Provat, isi intampina oaspetii de la mare distanta, intr-un superb peisaj, de la o altitudine de 765 m. Date riguroase despre perioada cand s-a intemeiat schitul nu se cunosc. Dar legenda a lasat posteritatii istoria acestui asezamant.

 

Trei ciobani veniti pe acele meleaguri au avut un vis: un inger le-a spus, fiecaruia dintre ei, ca in acea stanca exista o icoana zugravita dupa infatisarea Maicii Domnului. Dimineata, ei au descoperit ca fiecare a avut acelasi vis. Speriati, au plecat pe un versant apropiat. Visul s-a repetat, iar in a treia noapte ei au visat-o chiar pe Maica Domnului, care i-a indrumat spre stanca unde era icoana si le-a spus ca pe acel loc sa inalte un lacas de inchinare, iar numarul vietuitorilor manastirii sa fie 33 (adica anii petrecuti de Iisus pe pamant). Tot legenda spune ca icoana a fost adusa de Sf. Apostol Andrei, care a lasat-o in grota.

 

Manastirea Putna, prima ctitorie a binecredinciosului .

Popasuri duhovnicesti de neuitat

Pe 16 septembrie, pelerinajul de o zi are ca itinerar manastirile Cheia-Suzana- Zamfira-Ghighiu. Aici, la ultimul popas spiritual, credinciosii vor admira biserica mare a manastirii, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, situata in biserica mica. Pelerinii revin pe aceste meleaguri sa multumeasca Sfintei Maria pentru implinirea celor mai fierbinti rugaciuni.

In intervalul 20-23 septembrie sunt programate popasuri duhovnicesti la manastiri din Moldova si Bucovina. Se viziteaza, in etape, renumitele manastiri numite "Perlele Moldovei": Sihastria (unde se participa la slujba de hram - Nasterea Maicii Domnului), Sucevita, Moldovita, Voronet, Agapia, Varatec. La Manastirea Sihastria se face popas duhovnicesc si ascultare a Sfintei Liturghii.

 

Este emotionant Turnul Tezaurelor de la Manastirea Putna (constructie strategica conceputa de Stefan cel Mare pentru a adaposti, in momente tulburi ale istoriei, obiectele realizate de monahii manastirii). Asa se explica faptul ca operele care au ramas pana astazi claseaza Muzeul Putnei printre cele mai mari muzee manastiresti din tara noastra. Colectia de broderii, cartile vechi si odoarele din metale pretioase sunt, de fapt, file de istorie. n In 22 septembrie va fi un nou pelerinaj spre locurile unde i-a crestinat Sf. Andrei pe stramosii nostri: manastirile Pestera Sf. Andrei si Dervent.

Pe 23 septembrie, pelerinii dornici sa viziteze lacasuri din zona Prahovei pot vizita manastirile Crasna (cu participare la Sf. Liturghie), Zamfira, Ghighiu si Tiganesti.

In zilele de 29-30 septembrie, traseul pelerinilor traverseaza zone incarcate de istoria romanilor: manastirile Cozia, Ostrov, Turnu, Sambata de Sus-Predeal si Sinaia.

 

Liliana Ivan

 

 

.

31 August 2007

Vizualizari: 2590

Voteaza:

Manastirile, locurile binecuvantate dintre cer si pamant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE