Patriarhul rus face politica Kremlinului


Patriarhul rus face politica Kremlinului

Consiliul Episcopal al Bisericii Ortodoxe Ruse cheama la rezistenta impotriva temelor liberale ce ameninta valorile nationale si religioase

Consiliul Episcopal convocat de patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, critica in termeni duri sistemul valorilor liberale.

Consiliul Episcopal al Bisericii Ortodoxe Ruse va face public un document, cu ocazia reuniunii ce a inceput ieri si care are loc o data la patru ani, in care incearca sa defineasca pozitia Bisericii in probleme cum ar fi drepturile omului.

Documentul mai cere rezistenta fata de valorile liberale, informeaza "Kommersant". Sistemul liberal este receptat ca unul care contine "minciuni, neadevaruri" si reprezinta o "insulta la adresa valorilor nationale si religioase".

Comanda politica?

Criticii sustin ca documentul reprezinta o comanda politica din partea Kremlinului, care incearca astfel sa bareze activitatile organizatiilor ce se ocupa cu apararea drepturilor omului si a opozitiei politice.

"Pregatim un document asupra drepturilor omului, a libertatii si a demnitatii", a declarat arhiepiscopul Vsevold Chaplin.

Biserica rusa sugerase inca din 2006, de la Consiliul Universal al Poporului Rus, ca conceptul asupra drepturilor omului trebuie reexaminat. Tema a fost exprimata un an mai tarziu de catre Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, la Strasbourg, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

"Este primul document din istorie care aplica dogma ortodoxa asupra uneia dintre cele mai presante probleme sociopolitice din societatea contemporana - drepturile omului", declara analistul Alexander Dugan, unul dintre contributorii la acest document. "Numai institutiile statului pot limita drepturile omului, nu si institutia bisericii", contracareaza Lev Levinson, de la Institutul pentru Drepturile Omului.

Rusii au boicotat Rodos

Patriarhia Moscovei s-a retras recent de la Comisia interortodoxa, ce a avut loc la Rodos in 18-21 iunie, datorita unor neintelegeri cu Biserica Ortodoxa Autonoma din Estonia. Rusii refuza sa participe la reuniunile interortodoxe, la care participa si BOAE, insa Patriarhia Constantinopolului si Patriarhia de la Bucuresti au anuntat ca problema participarii partii estoniene nu urmeaza a fi revizuita.

Gheorghe Daniel Ripa

.

25 Iunie 2008

Vizualizari: 813

Voteaza:

Patriarhul rus face politica Kremlinului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE