Mnastirea Nechit din Neamt a cstigat papucul Sfntului Ierarh Spiridon
Unul dintre cei doi papuci ai Sfntului Spiridon, facator de minuni, provenit de la racla cu Sfintele Moaste din Grecia, se afla la Mnastirea Nechit din judetul Neamt.
Aceasta donatie a fost oferita in 2004, in cadrul unei ceremonii de tragere la sorti, care s-a desfasurat in insula greaca Corfu, cu participarea a peste 430 de reprezentanti de la lacasuri de cult din tari ortodoxe europene. Dintr-un bol mare din sticla a mai fost extrasa si Patriarhia Greciei, pentru cel de-al doilea papucel al Sfntului Spiridon, vindecator de boli.
Staretul Mnastirii Nechit, parintele Zenovie, care a participat la ceremonia oficiala de donare a obiectelor de incaltaminte, la invitatia clerului Bisericii Elene, era destul de pesimist cnd a vazut multimea de preoti si calugarite venita pentru cei doi papuci ai sfntului. Cererea de donare fusese depusa, inca din anul 2002, de catre staretia Mnastirii Nechit, ctitorita in sec.
Asezat intr-o racla mica din argint auriu si acoperita cu sticla, papucelul Sfntului Ierarh Spiridon este confectionat din vesminte preotesti si din plus rosu, fiind brodat cu pietricele scumpe. Prin sticla raclei se simte mireasma binefacatoare a Sfintelor Moaste, care au savrsit, in decursul veacurilor, nenumarate minuni si vindecari miraculoase.
Facatoare de minuni
Credinciosii care se inchina incaltarii facatoare de minuni obisnuiesc sa atinga de racla obiecte de imbracaminte sau alte lucruri pentru sanatatea lor.
Parintele staret Zenovie marturiseste faptul ca, atunci cnd a ajuns in tara cu racla cu sfntul papuc, a trecut pe la toate filtrele din Aeroportul Otopeni, fara sa-i ceara nimeni pasaportul.
Noroc de parintii care l-au asteptat la sosire si l-au trimis sa-si puna viza pe pasaport, altfel se considera ca nu s-a intors din Grecia, sustine staretul.
Înainte de a ajunge la Mnastirea Nechit, racla cu incaltamintea Sfntului Spiridon s-a oprit si pe la Mnastirea Cernica, unde a fost intmpinata de soborul de preoti cu cntari, lumnari si tamie.
Documentele istorice releva existenta vietii monahale la Schitul Nechit, devenit mnastire in ultimii patru ani, inca din perioada 1399-1418, cnd slujbele se oficiau intr-o biserica veche din lemn, cu cteva chilii in jur. Domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun a dat in stapnire fiilor boierului stefan Borilovici, de unde provine si numele comunei Borlesti, trei sate aflate in locul numit Cmpul lui Dragos, unde se gaseau curtea boiereasca si schitul Nechit. Clopotnita, considerata unica in Moldova, este foarte inalta, iar sunetele clopotelor se aud in tot tinutul Borlestilor.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.