Seful bisericii anglicane propovaduieste sharia


Seful bisericii anglicane propovaduieste sharia!

Arhiepiscopul de Canterbury a facut o propunere socanta: in Marea Britanie ar trebui sa se aplice si legea islamica.

Reverendul Rowan Williams, "pastorul" anglicanilor din Regatul Unit si al celor 77 de milioane din lumea intreaga, a primit critici aspre dupa ce a acordat un interviu postului BBC.

El a declarat ca integrarea musulmanilor pe teritoriul britanic presupune (si) aplicarea legii islamice, in special pentru rezolvarea diferendelor financiare sau in cazuri de divort. Replica taioasa a premierului Brown nu a intarziat sa apara. Concomitent, in Olanda, valul islamic provoaca vii polemici.

Inaltul prelat britanic sustine ca, pentru asigurarea "coeziunii sociale", Marea Britanie ar trebui sa recunoasca si sa aplice anumite dispozitii ale dreptului coranic. "Consider ca este inevitabil ca, mai devreme sau mai tarziu, in sistemul juridic britanic sa fie introduse prevederi din legea islamica", a declarat Williams.

Reactiile vehemente ale opiniei publice au aparut imediat, mai ales din partea londonezilor, inca marcati de atentatele sinucigase, purtand "amprenta" musulmana, din iulie 2005. La randul sau, premierul Gordon Brown, prin purtatorul sau de cuvant, a replicat sec: "legile britanice trebuie sa fie fondate numai pe valori britanice".

Valul agita apele in Olanda

Polemici referitoare la traditiile musulmane, respectiv la vesmantul numit "burqa", au loc in prezent si in Tara Lalelelor. Guvernul olandez pregateste un proiect de lege prin care valul va fi interzis in scoli si in administratie. Philip Van Praag, profesor de stiinte politice la Universitatea Amsterdam, considera ca viitoarea prevedere va fi bine primita de olandezi, carora "nu le place deloc burqa".

Olanda risca astfel sa "copieze" tensiunile si protestele musulmanilor francezi, din 2004, cunoscute sub numele de "afacerea valului", dupa ce parlamentul a adoptat o lege prin care se interzicea purtarea acestuia in scoli.

Un personaj controversat

"Unele aspecte ale legii sharia sunt recunoscute de societatea noastra, asa ca nu vorbim de un sistem antagonist", mai sustine Rowan Williams. Inaltul prelat este o figura controversata a Marii Britanii, din cauza deschiderii sale fata de comunitatea gay si a pozitiei favorabile hirotonirii femeilor.

Adina Suteu

.

09 Februarie 2008

Vizualizari: 832

Voteaza:

Seful bisericii anglicane propovaduieste sharia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE