Sf. Maria, zi de nume pentru 7 la suta din romani

 

Sf. Maria, zi de nume pentru 7 la suta din romani

Mai mult de 7% din romani au prenumele Maria, Mariana, Marin, Marian si sarbatoresc onomastica pe 15 august si pe 8 septembrie. Din peste 1,5 milioane de romani cu aceste prenume, aproximativ 300.000 sunt barbati, aproape 1,3 milioane sunt femei si peste 30.000 copii,  reiese din statisticile Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei.

De Ziua Marinei, Basescu a facut apologia femeii
Presedintele Traian Basescu a deschis, ieri, manifestarile de Ziua Marinei, in Portul Tomis din Constanta, in prezenta a aproximativ 1.500 de persoane. In discursul tinut la deschiderea manifestarilor, Basescu a aratat ca marina este, pe de o parte, pilon de securitate nationala, iar pe de alta parte, un vector pe care navele comerciale transporta bunastare. "Sa fim mandri ca suntem marinari, avem o meserie care ne tine in veghe. Marinarii au nu numai dragostea de tara in educatie, au tricolorul in suflet", a spus seful statului. El a sustinut ca sunt doua lucruri carora marinarii li se dedica: marea si femeia iubita, marinarii avand tot timpul sufletul la femeia de acasa, la femeia care creste copiii. "Daca viata de zi cu zi ne tine legati de otelul pe care ne facem serviciul, de nava, sufletul nostru este intotdeauna la o femeie, la femeia de acasa, la femeia care creste copii, la femeia care cu demnitate si, de ce nu, cu tarie, poate cu o tarie la fel de mare ca cea a marinarului, isi ingrijeste familia", a teoretizat Basescu. Dupa discurs seful statului s-a aruncat in mijlocul multimii, a acordat autografe si a recuperat un slap pierdut in busculada. Din cauza aglomeratiei si a caldurii, presedintele transpira abundent, asa ca una din garzile de corp indeplinea si sarcina de a-i sterge din minut in minut chelia umeda. Tot ieri, presedintele Romaniei a reluat anuntul potrivit caruia Romania va reactiva batalionul aflat in rezerva NATO. "Referitor la trimiterea de trupe in Liban, eu sustin un singur lucru - Romania trebuie sa isi indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat. Noi avem, prin obligatiile asumate, un batalion in rezerva NATO. S-a solicitat activarea lui. Unde se va stabili sa plece, va pleca", a declarat seful statului.

Turistii din Mangalia au tras la parame
Sarbatoarea Marinei, in Portul Turistic Mangalia, a inceput cu ridicarea pavilionului, geacului si pavoazului, timp in care de la boxele amplasate in port se auzea imnul Romaniei. Apoi a fost oficiata o slujba in memoria tuturor marinarilor care au murit pe mare. Salvele au anuntat sosirea Zeului Neptun insotit de nimfe. El a declarat oficial deschise serbarile marii. Au urmat concursuri intre marinari, la care au fost invitati sa participe si spectatorii, insa acestia s-au aratat interesati doar de trasul la parama. Cei prezenti in port au avut ocazia sa viziteze si navele.

Sute de mii de credinciosi, la manastiri
Sute de mii de credinciosi ortodocsi si catolici s-au rugat, ieri, la Sfanta Maria, in biserici din toata tara, cu prilejul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. In Catedrala Patriarhala din Capitala s-au adunat cateva sute de credinciosi de toate varstele. De asemenea, peste 100.000 de pelerini din toata tara s-au rugat toata noaptea de luni spre marti la Icoana facatoare de minuni a Sfintei Maria de la Manastirea Nicula, din judetul Cluj. Oamenii au innoptat in curtea manastirii si au dormit in corturi sau sub cerul liber. La Recea s-au strans peste 10.000 de credinciosi la slujba, in timp ce la manastirea din Sanmartin au fost prezente circa 12.000 de persoane. Alti peste 10.000 de credinciosi au luat cu asalt Manastirea Putna, pentru a participa la cel mai important moment al acestui lacas istoric.

de N.D.

.

15 August 2006

Vizualizari: 2696

Voteaza:

Sf. Maria, zi de nume pentru 7 la suta din romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE