15 ani de la trecerea la Domnul a IPS Teofil Herineanu al Clujului

 

Astazi se implinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Inalt Prea Sfintitului Teofil Herineanu al Clujului. Cu acest prilej, maine, la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca se va savarsi slujba Parastasului la care va sluji Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Arhiepiscop al Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.


In continuare, redam biografia Inalt Prea Sfintitului Teofil:

Inalt Prea Sfintitul Teofil s-a nascut la 11 noiembrie 1909, in localitatea Arcalia, jud. Bistrita-Nasaud. Dupa terminarea scolii primare la Lemniu, azi in jud.

Salaj, a urmat cursurile medii la Liceul "Andrei Muresanu" din Dej (1920-1921) si cele ale Liceului "G. Baritiu" din Cluj (1921-1928); Academia Teologica Unita din Cluj-Gherla (1928-1932); in cadrul acestei pregatiri a urmat studii de specializare la Facultatea de teologie catolica din Paris (1929-1930). Pentru calitatile de pastor de suflete, dar si pentru faptul ca "a inteles sa raspunda la istoricul act al Reintregirii bisericesti din 1948", trecand la Biserica Ortodoxa, in 8 iunie 1949 a fost ales episcop titular la Eparhia Romanului si Husilor. Dupa tunderea in monahism (in 20 iulie 1949), la scurta vreme Parintele Teofil Herineanu a fost hirotonit episcop (la 21 august 1949), la Schitul Dragoslavele (Muscel). Slujba a fost savarsita de Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Iosif Gafton al Ramnicului si Argesului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.


Solemnitatea inscaunarii Episcopului Teofil la Roman a avut loc la 28 august 1949, in prezenta Patriarhului Justinian Marina. La Roman a pastorit timp de opt ani si jumatate, cu rezultate alese, indeosebi pe taram misionar - pastoral.


Prin ridicarea Episcopului Nicolae Colan in treapta de mitropolit al Ardealului, scaunul eparhial de la Cluj a ramas vacant. In acest scaun a fost ales, la 19 decembrie 1957, Episcopul Teofil Herineanu.


Dupa cateva decenii, la 19 iunie 1973, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, luand in considerare vechimea si importanta istorica a Eparhiei Vadului, Feleacului si Clujului a hotarat ridicarea ei la rang de arhiepiscopie, iar pe titularul ei, Episcopul Teofil Herineanu, la rangul de arhiepiscop. Festivitatile bisericesti prilejuite de ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului si Clujului la rang de arhiepiscopie au avut loc in Catedrala Ortodoxa Romana din Cluj, la 9 septembrie 1973, zi in care a fost hirotonit intru arhiereu Prea Cuviosul Arhimandrit Justinian Chira (de la Manastirea Rohia), cu titlul de "Maramuresanul".


In cele peste patru decenii de pastorire, mai intai ca episcop al Romanului si Husilor, apoi ca episcop si arhiepiscop la Cluj, s-a dovedit a fi un bun cunoscator al problemelor vietii bisericesti. Pe langa sutele de sfintiri si resfintiri de biserici, Arhiepiscopul Teofil a facut nenumarate vizite canonice, vizite cu prilejul conferintelor de orientare ori administrative ale preotimii din protopopiate.


In activitatea sa arhiereasca a fost un statornic rugator catre Dumnezeu si bun talcuitor al Sfintei Scripturi. Roadele straduintelor sale le gasim in Pastoralele de Craciun si Pasti, publicate intr-un frumos volum cu titlul Talcuiri din Sfanta Scriptura, Cluj-Napoca 1987, 470 p. (editie ingrijita de Pr.prof.dr. Alexandru Moraru), precum si in studiile si articolele din periodicele noastre bisericesti: "Mitropolia Moldovei si Sucevei", Iasi; "Mitropolia Ardealului" - Sibiu; "Indrumatorul bisericesc" de la Sibiu si Cluj-Napoca.


Sub pastorirea sa, in Editura eparhiei au aparut numeroase lucrari de cultura bisericeasca si laica, care au sporit patrimoniul spiritualitatii neamului romanesc.


Arhiepiscopul Teofil s-a preocupat permanent de ridicarea culturala si teologica a preotimii din eparhia sa, pentru a fi in pas cu cerintele vremii, de a fi preoti vrednici in parohiile incredintate lor spre pastorire.


Constient de misiunea incredintata, Arhiepiscopul Teofil a desfasurat si o bogata activitate ecumenista.


Pe plan extern a facut parte din anumite delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane, care au vizitat Bisericile Ortodoxe surori (din URSS, Iugoslavia, Bulgaria, Siria, Locurile Sfinte).


Pe plan intern a participat la numeroase intruniri ecumeniste, iar la Cluj a intretinut relatii fratesti cu reprezentantii Bisericilor izvorate din Reforma (calvina, luterana si unitariana), intinzandu-le o "mana calda" si "lucrand in colaborare, in adevaratul spirit ecumenist".


Ca semn de inalta apreciere si pretuire a acestei activitati ecumeniste, Institutul Teologic Protestant din Cluj i-a conferit Arhiepiscopului Teofil inaltul titlu academic de doctor honoris causa, in data de 13 mai 1974.


A promovat ecumenismul local, de infratire sincera a nationalitatilor conlocuitoare si de traire a Bisericilor crestine din tara noastra, in duhul dragostei lui Hristos.


A trecut la cele vesnice in 3 noiembrie 1992, fiind inmormantat intr-o cripta in subsolul Catedralei Ortodoxe Romane din Cluj-Napoca, alaturi de ctitorul acesteia, Episcopul Nicolae Ivan.

.

03 Noiembrie 2007

Vizualizari: 1763

Voteaza:

15 ani de la trecerea la Domnul a IPS Teofil Herineanu al Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact