In 15 septembrie 1642 se deschideau la Iasi lucrarile sinodale care aveau sa aprobe lucrarea alcatuita de Mitropolitul Petru Movila si intitulata Marturisirea Ortodoxa. Organizat de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, cu generozitatea si sprijinul material al domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, Sinodul de la Iasi din 1642 are multiple semnificatii. Scopul principal al convocarii Sinodului si al lucrarilor lui a fost necesitatea unui raspuns teologic-pastoral clar, concis si util pentru clerul si credinciosii ortodocsi, tulburati de controversele legate de Marturisirea de credinta atribuita Patriarhului Ecumenic Chiril Lukaris si publicata in 1629 la Geneva, marturisire care se abatea grav de la credinta ortodoxa.
Cu profund simt de responsabilitate pastorala, dornic sa aduca pace si unitate in Biserica, eruditul Mitropolit al Kievului, Petru Movila, descendent al familiei domnitoare moldave a Movilestilor, nascut la Suceava in 1596, a scris, in limba latina, o Marturisire de credinta numita Expositio fidei (Expunere a credintei), care a fost examinata si diortosita de catre Sinodul de la Iasi, tradusa in limba greaca de alt teolog ortodox erudit, Meletie Sirigul, si apoi trimisa, in 27 octombrie 1642, Patriarhiei de Constantinopol spre aprobare. La acest Sinod au participat episcopi din intreaga lume crestina din partea Bisericii din Moldova au participat, probabil, desi nu avem documente precise in acest sens, Mitropolitul Varlaam si episcopii sai sufragani: Evloghie al Romanului, Anastasie al Radautilor si Gheorghe al Husilor, precum si Sofronie Pociatki, egumenul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi si rectorul Academiei infiintate aici de Vasile Lupu.
Asadar, pe buna dreptate, celebrul Dictionar al Bisericii Universale editat la Oxford considera ca "alaturi de Sinodul de la Ierusalim (1672), Sinodul de la Iasi (1642) este cel mai important Conciliu al Bisericii Rasaritene de dupa caderea Constantinopolului" .
Sursa: reintregirea.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.