Acasa, in Europa - comunicat de presa

 

Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia desfasoara in perioada 5 - 6 martie 2007 prima actiune importanta din cadrul proiectului "Acasa, in Europa!". Proiectul a fost finantat de Delegatia Comisiei Europene, in cadrul programului Fondul Europa, linia de buget 22.02.10 si a fost lansat in luna ianuarie 2007.


Luni, de la ora 9.

00, la Centrul Misionar "Sfantul Lazar" din Alba Iulia au inceput cursurile de formare pentru preotii si cadrele didactice selectate in cadrul Proiectului. Participa cate un preot si un profesor din cele 10 localitati desemnate: Almasu Mare, Valea Lunga, Vama Seaca, Cib, Capalna, Tarsa, Bucerdea Granoasa, Posaga de Sus, Izvorul Ampoiului, Rosia de Secas.

Au loc doua cursuri de formare cu urmatoarele teme:
1. Luni, 5 martie 2007: Valori europene si valori romanesti in domeniul social. Instrumente de lucru ale UE in domeniul coeziunii economice si sociale si in domeniul ocuparii si incluziunii sociale.


2. Marti, 6 martie 2007: Dezvoltare comunitara. Surse de finatare UE relevante pentru dezvoltarea comunitara. Valorizarea resurselor locale. Dezvoltare durabila la nivel comunitar. Parteneriat: relevanta, utilizare, evaluare, monitorizare.

In prezenta Inalt Prea Sfintiei Sale ANDREI, Arhiepiscopul Alba Iuliei, participantii, alaturi de 2 experti ai Uniunii Europene si a echipei de proiect, au stabilit strategia de implementare a proiectului, reliefandu-se caracterul unic si deosebit de important al acestuia:

1. Proiectul este expresia noii atitudini pe care Biserica Ortodoxa o are fata de complexitatea fenomenelor sociale, economice si spirituale pe care le genereaza integrarea europeana. Intr-un asemenea context, Biserica Ortodoxa trebuie sa aiba o atitudine activa, dinamica, moderna, valorificandu-si vocatia profetica si integrativa.

2. Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia, care a oferit pana in prezent modelul de organizare a implicarii sociale a Bisericii pentru intreaga Biserica Ortodoxa din Romania, ofera prin acest proiect un model viabil de implicare concreta, durabila, si eficienta a Bisericii in procesul integrarii europene.


Aceste calitati sunt asigurate pe termen indelungat de:
a. infiintarea a 10 centre moderne de informare europeana
b. constituirea unor diade preot-profesor, care vor asigura o abordare pluridisciplinara;
c.initierea unor cursuri de informare europeana pentru studentii teologi, cursuri care urmeaza sa fie introduse in curricula scolara.

3. Proiectul va dovedi ca Biserica Ortodoxa poate fi un actor important al procesului de integrare si in acelasi timp garantul cel mai credibil al pastrarii propriei identitati nationale si al propriilor valori spirituale romanesti, in contextul integrarii:
- proiectul va promova informatia europeana, dar in acelasi timp si valorile ortodoxiei romanesti in contextul integrarii europene, in marea familie europeana noi trebuind a ne regasi ca romani si ortodocsi.
- preotii participanti la proiect vor dobandi noi abilitati in indeplinirea misiunii de calauzire a comunitatiilor parohiale, o calauzire care presupune pastorire integrala, atat spirituala cat si sociala a credinciosilor.

Biserica se ingrijeste astfel de mantuirea oamenilor, dar si de intreaga lor viata sociala, iar Proiectul "Acasa, in Europa!" se vrea atat un catalizator al procesului de integrare europeana cat si un mijloc de implinirea a misiunii Bisericii.
Preot Nicolae Ignat,
Consilier social

 

.

04 Martie 2007

Vizualizari: 1978

Voteaza:

Acasa, in Europa - comunicat de presa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE