Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul si viata Sfintei Maria Egipteanca


Astazi, in miercurea saptamanii a V a din Postul Mare in bisericile noastre se va oficia o slujba unica din intreg anul bisericesc.: Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. Oficiat si in prima saptamana a postului - in zilele de luni pana joi - astazi canonul va fi citit integral si va cuprinde de asemenea si lectura vietii extraordinare a Sfintei Maria Egipteanca.

Canonul integral cuprinde peste 250 de strofe si a fost alcatuit de Sfantul Andrei, Episcopul Cretei, in secolul al VIII-lea. El este un adevarat compendiu de pocainta, in care ni se pun in fata modele din Vechiul si Noul Testament, unele pe care sa le urmam, altele de care sa ne ferim.


Parintele Florin Botezan ne-a oferit mai multe amanunte despre mesajul canonului: "Dupa cum il arata si numele mesajul principal al Canonului de Pocainta este pocainta. Este un puteric indemn la pocainta. Acest canon invatandu-ne in mod concret cum sa facem pocainta, mai precis sa ne cercetam cugetul punand fata in fata faptele noastre, starea duhovniceasca a sufletului nostru cu diferitele personaje ale Vechiului si ale Noului Testament. Este ceea ce am putea numi indemnul spre o lectura personala a Sfintei Scripturi, mai precis aplicarea la viata noastra personala a tot ceea ce citim in Sfanta Scriptura facand o comparatie intre faptele personajelor de acolo si propria noastra stare duhovniceasca. Si canonul ne indeamna sa vedem cum nu am urmat faptelor celor bune ale dreptilor Vechiului si Noului Testament, ci din contra am urmat faptelor celor rele ale personajelor negative pe care le intalnim in Sfanta Scriptura, iar in fata acestei constatari Canonul ne indeamna sa nu cadem in deznadejde, ci sa ne intoarcem cu pocainta spre Cel care poate sa ne schimbe sufletul, Cel care poate sa ne invieze din moartea pacatului spre Hristos."


Biserica a randuit ca astazi in timpul rostirii Marelui Canon al Sfantului Andrei Criteanul sa se citeasca si viata Sfintei Maria Egipteanca, un minunat model de pocainta si intoarcere la Dumnezeu.


Radio Reintregirea va transmite in direct din Catedrala Reintregirii aceasta slujba de la ora 17.00.

 

.

21 Martie 2007

Vizualizari: 3853

Voteaza:

Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul si viata Sfintei Maria Egipteanca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE