Acest lucru este posibil datorita faptului ca Arhiepiscopia, prin intermediul Compartimentului de Asistenta Sociala, a finalizat deja baza de date a proiectului: Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea". Proiectul se deruleaza pe o perioada de 8 luni si are ca scop lansarea in luna octombrie a muzeului virtual care va cuprinde intreaga colectie a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Partener al acestui proiect este Muzeul Unirii din Alba Iulia, care va pune la dispozitie trei specialisti pentru consultanta tehnica, iar finantarea a fost obtinuta de la Administratia Fondului Cultural Roman si are o valoare de 23.250 RON.
Despre scopul si obiectivele acestui proiect ne-a vorbit Marilena Mazilu, coordonatoarea lui: "Scopul acestui program cultural este: protejarea, promovarea si integrarea in circuitul national si international a patrimoniului cultural mobil al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia.
Obiectivele programului: Imbunatatirea cantitativa si calitativa a informatiilor despre piesele cu valoare de cult aflate in patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia intr-o perioada de 8 luni cu 70%. Facilitarea accesului institutiilor si persoanelor interesate de domeniul cultural la patrimoniul cultural mobil al Arhipiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia; Imbunatatirea bazei de date a CIMEC privind fondul de carte veche si icoanele aflate in patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia.
Programul se adreseaza atat comunitatii stiintifice (experti, conservatori/restauratori), cat si publicului larg (studenti, comunitatea din Alba Iulia, alti iubitori de arta).
Muzeul virtual va fi "lansat" si accesat de aproximativ 900 vizitatori anual din tara si din strainatate.
Despre colectia muzeala a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia ne-a vorbit Elisabeta Pop, conservator-restaurator si responsabil al colectiei de arta religioasa al Arhiepiscopiei: "Colectia Arhiepiscopiei de Alba Iulia cuprinde un numar de 660 de icoane pe lemn si pe sticla si un numar de 2300 de volume de carte veche, la care se adauga obiecte textile si piese de metal. Perioada de datare este, in special, cuprinsa intre secolele XVII - XVIII la icoane, carte veche incepand cu secolul al XVI-lea, avem exemplare de icoana care ar putea fi datata chiar in secolul al XV-lea, dupa unii specialisti."
Care vor fi imbunatatirile ce vor fi aduse colectiei muzeale a Arhiepiscopiei, prin acest proiect? "Obiectele colectiei vor beneficia in primul rand de o fisa analitica de evidenta, de o fisa de conservare, o evaluare a starilor de conservare, vor beneficia de o conservare activa la obiectele la care este necesar. In urma cercetarii acestor obiecte, vor fi stabilite prioritatile de restaurare."
Ce alte obiective si prioritati sunt pentru aceasta colectie muzeala: "Cu privire la aceasta colectie, unul dintre obiectivele importante de viitor, ar fi imbunatatirea starii de conservare a colectiei.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.