In duminica a IV-a din Postul Mare Biserica a randuit pomenirea Sfantului Ioan Sinaitul, cel care a scris "Scara".
Despre aceasta scriere si despre Sf. Ioan, autorul ei, pomenit astazi, ne-a vorbit Parintele Calin Budai, paroh la catedrala Mica din Targu-Mures:
"Treptele acestea ale Scarii, opera principala a Sfantului Ioan Scararul, de aici si supranumelui Scararul, Scara dumnezeiescului urcus se suprapune in mod fericit cu urcusul nostru duhovnicesc catre Sfintele Pasti. Si daca prima duminica am avut in fata ochilor sufletesti dreapta credinta, pentru ca in cadrul ei sa putem incepe urcusul, apoi pe Sfantul Grigorie Palama prin energiile necreate prin care Dumnezeu este prezent nemijlocit in sanul comunitatii. In duminica a III-a din post, Sfanta Cruce ne aminteste puterea aceasta de crucificare a rautatilor lumii, ca sa putem intr-adevar cu sfintirile curatite sa vedem Invierea lui Hristos, sa o putem primi.
Iata, in aceasta duminica Sfantul Ioan Scararul ne arata urcusul dumnezeiesc ca este posibil in Biserica, cand zic in Biserica ma refer in aceasta modalitate a slujbelor care singura poate invinge modul nostru pacatos si poate preface acest mod pacatos de a vietui, de a trai in valurile marii sarate ale acestei lumi. Acest mod de viata nou este instaurat prin Sfanta Liturghie si de aceea prezenta nemijlocita la Sfanta Liturghie este cea care ne scoate din vartejul acesta al impatimirii.
Sfantul Ioan Scararul a trait in a doua jumatate a veacului al VI-lea, prima jumatate a veacului al VII-lea, a fost contemporan cu Sfantul Maxim Marturisitorul. Se pare ca dupa unele marturii era originar din Palestina. A intrat in Manastirea de la Muntele Sinai la varsta de 16 ani, a trait viata ascetica aspra vreme de 40 de ani, a fost staretul acelei manastiri de la poalele Muntelui Sinai, in care Moise a vazut Rugul Aprins, el ne arata pe masura urcusului duhovnicesc pe cele treizeci de cuvinte sau nivele ale Scarii dumnezeiescului urcus coincizand cu numarul anilor Mantuitorului Hristos, treptele spre desavarsire.
Cartea care este citita cu osardie in manastiri a fost adusa de catre Parintele Dumitru Staniloae, se afla cuprinsa in volumul al IX-lea al Filocaliei, reeditata la Editura Humanitas, gasim acest volum prin librarii. Ar fi bine ca in saptamana aceasta care urmeaza Duminicii a IV-a, sa ne adancim cat se poate pe masura credintei noastre in acest urcus, cel putin prin lectura care este a unor fapte, a unor evenimente traite de acest sfant al Bisericii noastre. Nu sunt teoretizari acolo, este cea mai adanca psihologie, dar depaseste psihologia cum o cunoastem noi, ci intra in latura duhovniceasca a sufletului nostru. Toate tarele, toate rautatile, toate framantarile au un raspuns si o rezolvare in trairea aceasta a dumnezeiescului urcus.
Cuvantul se incheie cu o adresare catre pastor, adica catre pastorul de suflete a Sfantul Ioan Scararul si arata ca sufletul unit cu Dumnezeu prin curatie nu va avea nevoie de un alt cuvant pentru invatatura, deoarece poarta in sine cuvantul cel vesnic ca invatator tainic, povatuitor si luminator. De la Sfantul Botez avem acest cuvant tainic in sufletele noastre si el ne invata urcusul.
Sursa: Radio Reintregirea .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.