Eliminarea religiei de la liceu este un atentat la integritatea si fiinta neamului

 

Eliminarea religiei de la liceu este un atentat la integritatea si fiinta neamului - IPS Andrei al Alba Iuliei

 

La Casa de Cultura a Studentilor din Alba Iulia a avut loc miercuri, 6 februarie 2008, de la ora 9.00 dezbaterea publica a Proiectului Legii Invatamantului Preuniversitar, care propune eliminarea religiei de la Liceu. Dezbaterea a fost condusa de doamna Megdonia Popescu, director in cadrul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului si au participat Prefectul Judetului Alba, Cosmin Covaciu, presedintele Consiliului Judetean Alba dl. Ion Dumitrel, IPS Andrei al Alba Iuliei, reprezentanti ai ISJ Alba, cadre didactice, elevi, parinti si reprezentanti ai altor culte religioase din judetul Alba.

In interventia sa, IPS Andrei a luat atitudine fata de propunerea de eliminare a religiei de la Liceu considerand-o un atentat la integritatea si fiinta neamului nostru.

IPS Andrei a vorbit despre necesitatea educarii religioase a profesorilor si a facut trei propuneri concrete pentru noua lege a Invatamantului Preuniversitar. Va redam mai jos cuvantul IPS Andrei:

"Eu sunt strajerul spiritual al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, iar dumneavoastra, de recunoasteti sau nu, sunteti coresponsabili dimpreuna cu mine de ce se va intampla cu generatiile de maine.
Episcop asta inseamna – veghetor, strajer.
Proorocul Iezechiel ii spune strajerului: "Daca strajerul a vazut sabia venind si nu a sunat din trambita si poporul n-a fost vestit si va veni sabia si va ridica viata cuiva, acela a fost rapit pentru pacatele lui, dar sangele lui il voi cere din mana strajerului." (Iez. 33,6).
Eu as vrea sa fiu astazi trambita care trage un semnal de alarma si nu vreau nici eu si nici dvs. sa aveti pe constiinta generatiile de tineri ce ne vor urma.
Nu pretind ca ma pricep la toate nuantele noii legi a invatamantului preuniversitar, desi sunt retinut cu reducerea liceului la trei ani si trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, dar in ce priveste scoaterea religiei de la liceu consider ca ar constitui un atentat la integritatea si fiinta neamului.
Este tocmai varsta la care omul se contureaza si devine matur. Nu sunt de parere ca tanarul trebuie obligat sa creada, dar ca sa stie lucrurile esentiale legate de spiritualitatea si traditia parintilor sai, sa aiba o cultura crestina minimala, e absolut necesar.
Eu imi dau seama ca cei ce fac aceasta propunere (de eliminare a Religie de la Liceu) n-au ei insisi o educatie religioasa ci, ca multi dintre noi, s-au format in vremurile cand indoctrinarea marxist-leninista era in floare. De fapt raul vine mult mai de demult, dintr-un duh rationalist anticrestin care s-a instalat in Europa dupa revolutia franceza. Vi-l voi cita in acest sens pe Octavian Goga care in eseul "Pe urmele unui trecator" zice: "si acum, iarta-ma si nu te supara pe mine, daca fara a-ti cere un raspuns stau si ma intreb, care este credinta dumneatale, mult laudat intelectual al natiei mele?
Cand ai pornit de acolo din casuta de la tara si te-ai dus la scoala … mai ziceai "Tatal nostru" seara si visai cu iele si pricolici. Duceai in suflet mostenirea din batrani: o candela, care licarea in taina si-ti lumina drumul. Dar ti s-a risipit mostenirea. S-a spulberat zi de zi si s-a faramitat in calea ta.
Si fara sa vreau, imi vine in minte o problema atat de mare si atat de nebagata in seama a vremii noastre framantate de patimi mici: educatia religioasa a carturarimii noastre.
Nu gasiti ca ar trebui facut ceva pentru a ne salva tineretul, dandu-i dascali luminati, cari in scoli sa-l invete credinta lui Dumnezeu si preoti cu guri de aur cari sa cuvanteze acolo in centrele studentimii noastre universitare?
Fiindca, asa cum suntem astazi, noi nu stim ce vrem si nu stim unde mergem …"

Va spun apoi ca in majoritatea tarilor Uniunii Europene religia e in scoli, inclusiv la liceu: in Germania, Austria, Italia, Grecia, Olanda, Luxemburg si-n multe altele.
Si sa fim si pragmatici: oare nu tocmai cu tinerii de liceu au cele mai mari probleme parintii, scoala si celelalte institutii care doresc sa-i formeze oameni normali si echilibrati? De ce sa eliminam o parghie serioasa care poate ajuta la formarea lor?
Si inca un lucru: educatia religioasa se asigura respectand credinta fiecaruia, nu-i pune nimeni sa faca religie ortodoxa pe cei ce sunt de alte credinte, ci sa faca religia confesiunii lor. Cat de greu a intrat Religia in Scoala in anii 1990 – 1991. Cat zbucium a fost. Si-acum daca dintr-un condei acest mod care este eficient pentru incercarea de formare a tinerilor nostri ar fi eliminat, eu zic, inca o data, ca ar fi o lovitura mare data spiritualitatii noastre si educarii tinerelor generatii.

Dupa aceasta introducere voi face trei propuneri punctuale:
1. La Liceu Religia sa ramana in trunchiul comun
2. La Liceele Teologice Vocationale sa ramana durata de studii de patru ani. Au fost initial 5 ani, s-au redus la 4 ani si daca se reduce la 3 ani nu mai putem face o educatie vocationala normala.
3. La Liceele Teologice Vocationale sa ramana valabila recomandarea cultului - a fost prinsa in noul proiect de Lege - pentru ca e foarte important ca dascalul care preda intr-un seminar teologic sa aiba afinitati, in ce priveste spiritualitatea, cu confesiunea respectiva.

Acestea sunt propunerile si sper sa ramana si sa fie luate in seama. Introducerea n-a dorit sa fie o critica. Pentru ca daca ar fi o critica, ar trebui sa ne facem si o autocritica. Pentru ca, pe buna dreptate, ma puteti intreba: "Ce-a facut Biserica de 18 ani daca a constatat ca sunt lacune in educatia religioasa a carturarimii? De ce n-a umplut aceasta lacuna?" Si eu ma intreb: Ce-a facut? A facut ce-a putut, n-a facut cat a trebuit ca sa umple aceasta lacuna ca sa avem o carturarime militanta, constienta de ce inseamna educatia religioasa din scoli."

.

07 Februarie 2008

Vizualizari: 1000

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact