Inaugurarea centrului catehetic Sf. Ierarh Eftimie, Izvoratorul de mir din parohia Tibru

Duminica, 8 noiembrie va avea loc la Tibru, inaugurarea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ierarh Eftimie, Izvoratorul de mir” si totodata a Expozitiei etnografice a localitatii. Am ales aceasta denumire deorece Sf. Ierarh Eftimie este fratele Cuvioasei Parascheva de la Iasi, ocrotitoarea bisericii noastre. Acest proiect a fost gandit pentru a conserva patrimoniul mobil si imobil al satului romanesc si a stimula dorinta de cunoastere a valorilor crestine exprimate in stilul de viata al inaintasilor.

El s-a facut posibil prin buna colaborare dintre Parohia Ortodoxa Tibru si Consiliul Judetean Alba.

Centrul va functiona in aceeasi cladire cu expozitia etnografica si va incerca sa alcatuiasca o simbioza perfecta intre trecut, prezent si viitor. Cladirea gazda a fost construita pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si a avut de-a lungul timpului mai multe functiuni: scoala confesionala si apoi casa parohiala. Aceasta a fost renovata si poate fi data in folosinta. Tot in cadrul centrului, cu sprijinul Bibliotecii judetene si a unor sponsori s-a alcatuit si o biblioteca ce cuprinde volume din diferite domenii. Actiunile ce se vor desfasura in cadrul acestui centru fac parte dintr-un proiect mai amplu al Patriarhiei Romane numit „Hristos impartasit copiilor”.

Acest proiect raspunde necesitatii urgente de a oferi copiilor Cuvantul lui Dumnezeu intr-o forma adecvata lor, care sa le deschida inimile spre adevaratele valori ale vietii. In lumea contemporana secularizata, de multe ori, caracterul si tinta educatiei copiilor slujesc valorilor lumii secularizate (castigul material, puterea, prestigiul, placeri si succese efemere). De aceea, Biserica propune valori eterne care depasesc bogatia materiala si moartea biologica, pentru ca marturiseste copiilor iubirea eterna a lui Hristos pentru copii, adulti si varstnici.

Pe langa orele de religie din scoala, parintele paroh se va intalni la acest centru cu copiii, dar nu numai, pentru a realiza, mai ales in timpul vacantelor, educatia continua in vedera intelegerii si dobandirii Adevarului.

Pe langa cele amintite se va comemora si aniversarea a 225 de ani de la incheierea Armistitiului de la Tibru intre rasculatii lui Horea, Closca si Crisan si autoritatile habsburgice (noiembrie 1784). In acest sens la monumentul ridicat in memoria martirilor neamului se va oficia un parastas de pomenire si se vor depune coroane de flori.

Programul manifestarilor este urmatorul:
- de la ora 1000, Sfanta Liturghie la biserica parohiala
- de la ora 1200, inaugurarea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ierarh Eftimie, Izvoratorul de mir” si a Expozitiei etnografice
- de la ora 1300 , parastas de pomenire pentru eroii Horea, Closca si Crisan, depunere de jerbe si alocutiuni.

Pr. Tudor Man

Sursa: Radio Reintregirea

.

07 Noiembrie 2009

Vizualizari: 193

Voteaza:

Inaugurarea centrului catehetic Sf. Ierarh Eftimie, Izvoratorul de mir din parohia Tibru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE