Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a dat, in sedinta de joi, 13 septembrie 2007, o decizie de politie politica in cazul Inalt Prea Sfintitului Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia.
Anuntul a fost facut de Mircea Dinescu, care s-a aratat nemultumit de verdictul dat in cazul arhiepiscopului de Alba Iulia, sustinand ca acesta "a fost fortat sa colaboreze cu securitatea".
Inalt Prea Sfintitul Andrei a declarat ca acest verdict al CNSAS este o mare nedreptate si il va contesta: "Din 1972 pana in 1989 am fost urmarit si haituit de Securitate. Ieseam dintr-un sector productiv, din inginerie si am imbratisat misiunea preoteasca, lucrul acesta nu convenea si multe altele. Mi-au intrat in casa in timp ce eram la Sfanta Liturghie, mi-au rascolit biblioteca, mi-au pus microfoane, mi-au urmarit convorbirile telefonice, toate acestea se gasesc bine precizate in dosarele de urmarire.
Am fost invitat la CNSAS in 2001 si textual s-a spus, desi n-am primit o hartie, ca "episcopul Andrei Andreicut" n-a facut politie politica, lucrul acesta a aparut publicat in ziarul Adevarul (nr. 3486, 31 august 2001 si nr. 3487, 1 septembrie 2001) si Ziua.
Acum, cand am fost invitat lunea trecuta, 3 septembrie 2007, sa particip la o intrevedere cu colegiul CNSAS, m-am dus, fiind om de buna credinta si din nou le-am spus exact cum s-au petrecut lucrurile.
Cred ca este o mare nedreptate ca s-a dat acest verdict cum ca am facut politie politica.
N-am facut rau nimanui, n-am dat vreo declaratie impotriva cuiva.
Este adevarat ca, in 1983, intr-o anume imprejurare, la o confruntare dura cu Securitatea, nu era prima, m-au tinut de dimineata pana seara si punandu-ma in alternativa: ori semnezi o hartie de colaborare, ori te arestam, am semnat o hartie, pe care n-am onorat-o.
Voi face contestatie la aceasta decizie a CNSAS-ului. Ar trebui sa primesc in scris verdictul, nu l-am primit inca, am aflat din presa, insa voi face contestatie."
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.