Jertfa roditoare a Sfintilor Martiri Brancoveni - o rechemare la redescoperirea credintei, la aprofundarea ei si la trairea ei mai vie


Jertfa roditoare a Sfintilor Martiri Brancoveni - o rechemare la redescoperirea credintei, la aprofundarea ei si la trairea ei mai vie

In fiecare an la 16 august Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfintilor Martiri Brancoveni: Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache.

Despre importanta jertfei acestor sfinti pentru noi cei de astazi si in mod special pentru credinciosii din Transilvania am aflat de la Parintele Jan Nicolae: "Jertfa Sfintilor Martirilor Brancoveni este o jertfa roditoare ca jertfa a oricarui martir din istoria Bisericii lui Hristos, jertfa petrecuta chiar in ziua Adormirii Maicii Domnului are pentru crestinii de pretutindeni o importanta deosebita fiindca sarbatoarea aceasta a Adormirii Maici Domnului este o sarbatoare a indumnezeirii firii omenesti si practica tuturor oamenilor.

Voievodul martir Constantin Brancoveanu s-a nascut in ziua aceasta sfanta si iata a trecut la Domnul in aceeasi zi, in ziua in care ar fii implinit chiar 60 de ani vazandu-si mai intai copii sai martiriza-ti in fata calaului si ginerele sau sfetnicul Ianache. Este important spun eu pentru ca de obicei noi romani ne plangem ca a existat momente de slabiciune in istoria noastra moment in care am uitat de demnitate si atunci cand din fruntea tarii avem un astfel de exemplu cand voievodul Tarii Romanesti Constantin Brancoveanu refuza lepadare de credinta pentru a-si cruta viata lui si al copiilor sai, cred ca nu avem un moment mai sfant in toata istoria Bisericii noastre si a neamului nostru. De aceea consider si eu ca multi alti parinti contemporani ca in icoana Sfintilor Brancoveni avem practic cel mai frumos exemplu de sfintenie ridicat din neamul nostru.

Nu intamplator cel mai roditor, cel mai izvoditor dintre scriitorii nostri, au scris despre jertfa brancovenilor poetii din Transilvania dintre ei il amintesc pe Ioan Alexandru. E importanta in acelasi timp jertfa brancovenilor pentru Ortodoxia din Ardeal deoarece stim bine si inainte de voievodul Constantin Brancoveanu si dupa, Ortodoxia din Transilvania a aflat un sprijin mare in Valahia, in Tara Romaneasca. Mitropolitul Ardealului din acea vreme, Atanasie Anghel de la Alba Iulia, a fost sfintit intru aceasta slujire la Targoviste in vremea voievodului Brancoveanu, a aflat sprijin material si spiritual in acest voievod si in mitropolitul din acea vreme al Tarii Romanesti, sprijin material referindu-ma chiar la o mosie primita in partile Argesului in satul Merisani. Exista diplome care atesta acest sprijin material si spiritual. Stim ca atunci cand acest mitropolit a trecut la uniatie, la catolicism, Voievodul Brancoveanu la mustrat. Deci, practic, nu numai pentru ca el avea interese, sa spunem, administrative sau materiale in Transilvania, fiindca avea o mosie in partile Fagarasului unde a zidit o manastire, manastire care a ramas un focar al ortodoxiei crestine, un bastion al credintei noastre pana astazi, manastirea Sambata, nu numai pentru ca a ajutat cu ctitorirea si refacerea unor biserici din Ardeal cum ar fii aceea de la Ocna Sibiului, ctitorita mai inainte de catre voievodul martir Mihai Viteazul, ci pentru ca Constantin Brancoveanu a fost un adevarat crestin ortodox si a iubit mai mult decat viata lui Ortodoxia.

De aceea ne suna noua celor de astazi, jertfa brancovenilor ca o rechemare la redescoperirea credintei, la aprofundarea ei, la trairea ei mai vie.

As puncta inca ceva aproape duios: am o colega de facultate care are doua surori calugarite la ctitoria principala a brancovenilor, la Manastirea Hurez. Aceste maici mi-au marturisit anul trecut ca, maicile mai batrane din manastire, cele care traiesc de zeci de zile in juramantul acesta al calugarie, in rugaciune curata il vad pe Voievod plimbandu-se prin manastirea sa. Oricat ar suna de duios acest lucru, eu cred ca sfintii brancoveni sunt sfintii cei mai frumos ridicati din neamul nostru, sunt printre noi cu rugaciunea cu indemnul si cu ajutorul. Maica stareta de la Manastirea Hurez imi marturisea ca exista o evlavie sincera fata de acesti sfinti si ori de cate ori au necazuri si tulburari citesc acatistul lor si se simte imediat sprijinul acestor sfinti."

.

14 August 2008

Vizualizari: 903

Voteaza:

Jertfa roditoare a Sfintilor Martiri Brancoveni - o rechemare la redescoperirea credintei, la aprofundarea ei si la trairea ei mai vie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE