Liturghia darurilor mai inainte sfintite


Liturghia darurilor mai inainte sfintite

Liturghia darurilor mai inainte sfintite este una dintre slujbele specifice Postului mare. Ea se va oficia in zilele de peste saptamana, de luni pana vineri, sambata si duminica oficiindu-se liturghii depline: a Sfantului Ioan Gura de Aur (sambata) si a Sfantului Vasile Cel Mare (in primele 5 duminici din Post).


Mai multe amanunte despre Liturghia darurilor mai inainte sfintite ne-a oferit Parintele Florin Botezan:"Liturghia Darurilor mai inainte sfintite este o Liturghie specifica, asa cum am spus, Postului Mare. Alcatuirea acestei Liturghii s-a impus ca urmare a faptului ca potrivit canoanelor Bisericii in zilele de rand din Postul Mare, adica de luni pana vineri, nu este potrivita savarsirea Liturghiei obisnuite, adica a Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur sau a Sfantului Vasile cel Mare, dat fiind faptul ca aceste Liturghii au un caracter sarbatoresc, un caracter de bucurie, de implinire. Iar zilele de peste saptamana din Postul Mare au in principal un caracter de pocainta, de plangere a pacatelor noastre.


Ca urmare, Parintii au stabilit ca in zilele de luni pana vineri sa nu se savarseasca aceste Liturghii propriu-zise, Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur si a Sfantului Vasile cel Mare. Dar totusi, crestinii au simtit nevoia sa se impartaseasca si peste saptamana in Postul Mare, cu atat mai mult cu cat este o perioada de nevointa deosebita duhovniceasca, in care avem nevoie de un ajutor, avem nevoie ca Hristos sa ne dea putere sa ducem la bun sfarsit pocainta noastra.


Ca urmare, a fost alcatuit un ritual de impartasire cu Sfintele Daruri sfintite mai inainte, adica sfintite la Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur sau a Sfantului Vasile cel Mare, care se savarseste sambata si duminica. Sfintele Daruri sunt asadar, sfintite la aceste Liturghii, sunt pastrate pe Sfanta Masa, iar in cursul saptamanii, atunci cand se savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, noi ne impartasim cu aceste daruri. Ne impartasim cu aceste daruri intr-un ritual care este legat de Vecernie. De ce de Vecernie? Pentru ca o caracteristica esentiala a Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite este faptul ca este o impartasire de seara. De ce o impartasire de seara? Pentru ca potrivit randuielii de postire a Bisericii, in zilele de rand din Postul Mare se ajuneaza pana seara. Si pentru a nu intrerupe postul, impartasirea se face seara dupa Vecernie.


Ca urmare, acest ritual de impartasire, Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, este o slujba de seara in care Biserica ne indeamna sa ne impartasim dupa o zi intreaga petrecuta in nevointa, in ajunare si in perspectiva acestei intalniri cu Hristos. Aceasta impartasire de seara este un lucru minunat, care cred ca cu totii ar trebui sa-l experimentam, chiar de mai multe ori in decursul postului, pentru ca este un chip al vietuirii noastre crestine. Noi traim aceasta viata in perspectiva intalnirii cu Hristos la sfarsitul vietii noastre traim o viata de nevointa, de lupta duhovniceasca in perspectiva acestei intalniri. Tot asa ziua petrecuta in ajunare, in perspectiva impartasirii de seara, o zi in care mergem la serviciu, in care ne facem treburile obisnuite, fiecare zile de peste saptamana, dar in care avem tot timpul gandul intalnirii cu Hristos seara, fapt care ne face sa fim mult mai atenti cu lucrurile marunte pe care poate in mod obisnuit am fi tentati sa le neglijam, aceasta zi devine asadar un chip al intregii noastre vietuiri crestine in perspectiva intalnirii cu Hristos la sfarsitul vietii noastre.


Ca urmare, aceasta Liturghie cred ca are o importanta deosebita pentru viata duhovniceasca a fiecaruia dintre noi si ar trebui sa ne straduim sa participam la ea si mai ales sa ne pregatim, sa ne impartasim seara la Liturghia Darurilor mai inainte sfintite."

Pr Florin Botezan,
Parohul Bisericii Memoriale Mihai Viteazul, cu hramul Sf. Siluan Athonitul, din Alba Iulia

.

10 Martie 2008

Vizualizari: 884

Voteaza:

Liturghia darurilor mai inainte sfintite 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE