Mesajul IPS Andrei la incheierea anului scolar de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia

'Credinta si educatie' - mesajul IPS Andrei adresat elevilor la festivitate de incheiere a anului scolar de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia

Vineri, 11 iunie 2010, la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia a avut loc festivitatea de incheiere a anului scolar pentru elevii de la Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Stefan” din Alba Iulia. Elevii impreuna cu profesorii au participat la Liturghia festiva oficiata de IPS Andrei, dupa care a urmat festivitatea de premiere a elevilor. In acest an vor abolvi 20 de elevi la sectia de teologiei si 27 de elevi la clasa de filologie.

In cadrul Sfintei Liturghii IPS Andrei le-a vorbit elevilor despre credinta si educatie:

„Se mai incheie un an scolar la Seminarul nostru Teologic. Si in acest an ca si in ceilalti s-au straduit profesori sa-i invete pe tinerii nostri ca mai tarziu, avand limpede in minte credinta sa-i poata ei la randul lor invata pe altii. Si in acelasi timp s-au straduit sa-i si educe, cele doua lucruri merg mana in mana si invatam, ne si educam.

Anul acesta a fost pus de catre Sfantul Sinod sub o sintagma, este anul crezului si anul autocefaliei Biserciii Ortodoxe Romane. Cand vorbim de anul crezului, nu numai ca de la Sinodul intai ecumenic comemoram un numar de ani, ci ne gandim tocmai la lucrul acesta ca aici la scoala noastra invatam credinta. La urma urmei toate lucrurile pleaca dintr-o credinta puternica. Toate neimplinirile, toate esecurile noastre vin de acolo ca nu avem o suficient de puternica credinta.

Iata de ce, referitor la credinta pe care o sadim in suflete si am vrea sa fie tare, ca apoi sa poata rodi, referitor la aceasta credinta ma voi folosi de un indemn al Sfantului Apostol Iuda, din unicul sau capitol, din versetul 3. Si indemnul se refera intai la teologii nostri, dar la urma urmei ni se adreseaza noua tuturor: „Iubitilor, punand toata ravna sa va scriu despre mantuirea cea de obste, simtit-am nevoie sa va scriu si sa va indemn ca sa luptati pentru credinta data sfintilor, odata pentru totdeauna.” Auziti, sa luptati pentru credinta data sfintilor, odata pentru totdeauna.

Aceasta credinta sfintii au aparat-o cu viata, de pilda astazi sunt pomeniti sfintii Apostoli Vartolomeu si Varnava, amandoi au mucenicit, de aceea si pericopa evanghelica, ce s-a citit, acest lucru il spune: „Cel ce va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, voi marturisi si Eu pentru el fata Tatalui Meu, Celui din ceruri.” Dar ca sa poti marturisi un lucru trebuie sa-l stii foarte bine, sa fii convins de el, sa fii in stare sa-ti dai viata pentru crezul tau.

Asadar, gandul Sfantului Apostol Iuda vi-l transmitem voua astazi si subliniem faptul ca pe de-o parte incercam sa va invatam pe voi si sa ne reimprospatam in suflete noua credinta. Va indemn ca sa luptati pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna, aceasta credinta rezumata in simbol si detaliata in dogmatica si in celelalte carti de invatatura pe care noi le avem. Dar am zis ca dascalii se straduiesc, nu numai sa va invete credinta, ci in acelasi timp sa va educe. Constatam cu durere, si poate ca vom mai putea face cate ceva, ca poporul nostru, desi are in suflet inca credinta, in ce priveste educatia are mari lacune. In ce priveste aceasta educatie, plecand de la lucrurile elementare pana la cele mari, inca nu suntem bine formati. Si ca sa poti transmite altora credinta nu-i suficient sa o ai in suflet, sa o stapanesti foarte bine, ci trebuie sa fii credibil. Ei, pentru a fi un apostol credibil, un marturisitor credibil, un preot credibil, un catehet credibil trebuie sa fii si educat, sa ai o viata frumoasa, frumoasa, morala.
Ei, iata ce zice Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Filipeni, in capitolul 2, versetul 15: „Sa fiti asadar fara de prihana si curati, fii ai lui Dumnezeu neintinati in mijlocul unui neam rau si stricat si intru care straluciti ca niste luminatori in lume.”

Si daca veti fi asa, fara prihana si curati, veti fi credibili si veti putea si altora marturisi credinta si in acelasi va veti putea-o aprofunda si fratiile voastre.
Iata, acestea sunt cele doua ganduri pe care am vrut sa vi le pun in suflet astazi si dascalilor, si invataceilor cu prilejul incheierii anului scolar.
Pe de-o parte dorim ca sa intarim in sufletele noastre credinta data de Domnul Hristos sfintilor odata pentru totdeauna. Si pe de alta alta parte ca sa fim credibili in propovaduirea credintei noastre trebuie sa fim fara prihana si curati in mijlocul unui neam rau si stricat, ca sa stralucim ca niste luminatori in lume. Amin.”

Sursa: Radio Reintregirea

11 Iunie 2010

Vizualizari: 798

Voteaza:

Mesajul IPS Andrei la incheierea anului scolar de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE