Preotii merg in aceste zile la casele credinciosilor pentru a vesti Botezul Domnului si pentru a-i binecuvanta cu aghiazma mare
In perioada premergatoare marii sarbatori a Botezului Domnului, preotii din parohii merg pe la casele credinciosilor spre a vesti Botezul Mantuitorului nostru Iisus Hristos si pentru a binecuvanta casele credinciosilor si pe ei insisi, prin stropire cu apa sfintita.
In orasele mari preotii au inceput deja mersul cu botezul pe la casele credinciosilor, iar in sate se merge de obicei in ziua de Ajun sau chiar in ziua praznicului.
Despre importanta acestui act liturgic si despre primirea pe care o fac credinciosii ne-a vorbit Parintele Nicolae Sincan, protopop de Targu-Mures:
„Boboteaza este una dintre marile sarbatori crestine de peste an. Cu ea se incheie ciclul Sfintelor Sarbatori de iarna. De aceea, in traditia crestina romaneasca, Boboteaza este marcata si prin ziua de Ajunul Bobotezei. Este o zi de asceza, o zi de post, o zi de purificare dar si de inaltare spirituala. Hristos a venit la Iordan si a sfintit nu doar apele acestui rau, ci intreaga natura. Si noi ne infatisam inaintea lui Dumnezeu tocmai pentru a ne face partasi acestei sfintiri cu care Dumnezeu ne binecuvinteaza pe toti cei ce credem intr-Insul.
In Ajunul Botezului Domnului, al Bobotezei, exista obiceiul ca preotul sa mearga in parohie sa, la enoriasi acasa, pentru a sfinti casele stropindu-le cu apa sfintita. Apa sfintita de preot poarta in ea puterea curatitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc. Cand face sfintirea apei preotul se roaga pentru ca: "apa aceasta sa se sfinteasca cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh, "pentru ca sa se pogoare peste ea lucrarea cea curatitoare a Treimii celei mai presus de fire", "pentru ca sa fie tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica" si pentru ca prin gustarea si stropirea cu apa sfintita sa ne trimita Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spala intinaciunea patimilor".
Ca trimis al lui Dumnezeu, preotul intra in casele tuturor pentru a-i cunoaste mai bine pe credinciosi, pe fiecare cu problemele sale pentru a le stropi si binecuvanta locuintele. Se stropesc cu aghiasma toti membrii familiei, casa, gospodaria, chiar si animalele din curte, ca toate sa primeasca binecuvantarea lui Dumnezeu acum, la inceput de an. Este un semn al prezentei lui Dumnezeu in inimile si in casele oamenilor, un semn al acceptarii prin credinta a iubirii si ocrotirii Parintelui ceresc in viata noastra.
La inceput de an nou 2010, doresc din toata inima ascultatorilor postului crestin de radio Reintregirea, “La multi ani !”
Pr Nicolae Sincan, protopop de Targu-Mures.
Sursa: Radio Reintregirea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.