Schimbarea la fata a Domnului nostru Iisus Hristos

 

In fiecare an Biserica paznuieste la data de 6 august Schimbarea la fata a Domnului nostru Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice imparatesti, numita in popor si Probojenia. Este sarbatoarea schimbarii minunate la fata a Domnului, in muntele Taborului inaintea ucenicilor Petru, Iacov si Ioan, aratandu-le lor slava Sa pe cat li se putea, pregatindu-i astfel pentru Patima cea de buna-voie dar si vestindu-le Invierea cea din morti. Atunci cand s-a schimbat la fata inaintea ucenicilor fata Mantuitorului a stralucit ca soarele, vesmintele Lui fiind albe ca lumina iar alaturi de El s-au aratat Moise si Ilie vorbind cu Dansul.

 

Se pare ca la inceput aceasta sarbatoare era aniversarea anuala a sfintirii bisericii zidite in secolul al 4-lea de sf. Elena pe locul de pe M-te Taborului de unde Mantuitorul s-a schimbat la fata.

In orice caz sarbatoarea era generalizata in tot Rasaritul pana in secolul 8, cand Sfintii Ioan Damaschin si Cosma de Maiuma compun imnele pentru slujba zilei. Biserica rusa in aceasta zi face pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor morti pentru apararea patriei.

 

In aceasta zi se aduc in biserici prinoase din struguri care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor. Tot acum Biserica face dezlegare la peste pentru bucuria praznicului

.

06 August 2006

Vizualizari: 1900

Voteaza:

Schimbarea la fata a Domnului nostru Iisus Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE