Sfanta si Marea Joi

 

In aceasta zi praznuim patru lucruri si anume: sfanta spalare, Cina cea de Taina, Rugaciunea din Ghetsimani si prinderea Domnului.


Sfanta spalare ne arata taina cea necuprinsa de minte a smereniei Domnului, care, din nemasurata sa bunatate, ne-a aratat calea cea mai buna de urmat -smerenia- cand a spalat picioarele ucenicilor Sai. Aici se afla ascunsa o taina ascunsa deoarece se descopera ca Domnul venise pentru a spala pe toti oamenii de intinaciunea pacatului, iar El Curatia desavarsita nu avea nevoie de spalare. Omenirea fara de spalarea Lui nu putea avea parte de Dansul. La sfarsitul Sfintei Liturghii se face randuiala spalarii picioarelor, care se practica mai ales in manastiri si catedrale.

Lectia cea mare de smerenie pe care ne-a dat-o Domnul spaland picioarele ucenicilor acum incepe omenirea sa o invete.


La Cina cea de Taina incep deja Sfintele Patimi: „ Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi… beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, care se varsa pentru voi si pentru multi…” Acum incepe trupul sa se franga si sangele sa se verse si nu va conteni pana la sfarsitul veacurilor: „Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea”.

 

Cu rugaciunea din Ghetsimani si cu prinderea Domnului intram in Vinerea Mare.

.

19 Aprilie 2006

Vizualizari: 1605

Voteaza:

Sfanta si Marea Joi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE