Sfantul Ierarh Nicolae - chip al blandetii si al fermitatii
In fiecare an, pe 6 decembrie Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Lichiei, o cetate cuprinsa in teritoriul Turciei sudice de astazi. A trait in secolul al IV-lea, a participat la primul Sinod ecumenic convocat de imparatul crestin Constantin cel Mare si s-a dovedit a fi "indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii", care a "castigat prin smerenie cele inalte, prin saracie cele bogate", cum marturiseste Biserica in slujba sfantului (tropar).
Sfantul Nicolae este in acelasi timp si un chip al fermitatii prin verticalitatea vietii si a credintei. S-a dovedit a fi inca din timpul vietii facator de minuni, minuni care s-au continuat si se continua pana in zilele noastre.
La Mira Lichiei se mai pastreaza si astazi prima biserica ridicata in secolul al V-lea in cinstea Sf.
Din 9 mai 1087 moastele Sfantului Nicolae au fost mutate la Bari, in sudul Italiei, pentru a nu fi profanate de musulmani, si acolo se pastreaza pana astazi.
Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor, al marinarilor, al brutarilor, dar si al fetelor fara zestre.
Dintre multele minuni ale Sfantului cea mai cunoscuta este cea cu fiicele unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei pungi de aur, pe care sa ii aiba drept zestre, scapand astfel fetele de la desfranare.
Alte minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Sfantul Nicolae este pomenit de Biserica in fiecare an la 6 decembrie si la 9 mai - ziua aducerii sfintelor sale moaste si de asemenea saptamanal Biserica il pomeneste in fiecare zi de joi.
In Romania exista o parte din moastele Sfantului Nicolae la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie a Sf. Constantin Brancoveanu. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.