Specificul primei saptamani al Postului cel Mare


Biserica ne indeamna sa incepem Postul Mare "in forta" am spune, atat printr-o postire mai aspra din punct de vedere alimentar, cat si prin participarea la o serie de slujbe specifice acestei perioade care sa ne ajute sa dobandim o stare duhovniceasca propice Postului Mare. O stare care sa ne ajute sa ducem la bun sfarsit cu folos intreaga calatorie a Postului Mare spre Inviere. Mai precis din punct de vedere alimentar tipicul prevede o postire deosebit de aspra, in sensul ca zilele de luni si marti sunt zile aliturgice, zile de post negru, de post deplin. Miercurea este o noua zi de ajunare in care insa seara tipicul prevede savarsirea Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Asadar un inceput cum spuneam in forta cu trei zile de ajunare implinite in participarea la Liturghia Darurilor mai inainte sfintite si impartasirea la aceasta liturghie, iar in celelalte zile ajunare pana seara.

In fiecare din aceste zile, adica joi si vineri savarsindu-se Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Sigur acesta este tipicul asa cum il gasim in Triod, in cartea de slujba ce insoteste perioada aceasta liturgica. Fiecare dintre noi in functie de conditiile concrete in care ne desfasuram viata si activitatea ne incadram in aceste reguli, in masura in care putem dupa ravna pe care o avem. In orice caz ceea ce ar trebui sa facem cu totii sa o nevointa mai aspra decat de obicei, sa facem mai mult decat facem de obicei, sa simtim ca ne nevoim mai mult, ca ne jertfim mai mult pentru Hristos in aceasta prima saptamana a postului si bineinteles este esential ca dupa aceasta prima saptamana sa nu intrerupem postul pana in ultima saptamana asa cum obisnuiesc unii, ci sa continuam nevointa postului cu un efort mai moderat pentru ca numai astfel postul ne poate fii de folos.


Din punct de vedere liturgic al slujbelor in aceasta prima saptamana din post: luni, marti, miercuri si joi seara se savarseste o randuiala deosebita a pavecernitei mari, mai precis pavecernitei mari i se adauga Canonul cel mare al Sfantului Andrei Criteanul impartit in patru parti. Iar incepand de miercuri se savarseste si Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite. Sambata este o sambata speciala o sambata a Sfantului Teodor in care se face pomenirea unei minuni petrecute in timpul imparatului Iulian Apostatul, cand acest imparat din dorinta de ai batjocori pe crestini a poruncit ca toate alimentele ce se vindeau in piata sa fie stropite cu libatiuni de la jertfele idolesti, astfel incat acestea sa fie spurcate pentru crestini. Insa Sfantul Teodor s-a aratat episcopului cetatii, i-a descoperit aceasta initiativa a imparatului si la invatat pe episcop ca la randul lui sa-i invete pe crestini sa manance in aceasta zi coliva, adica grau fiert. De aceea in aceasta zi in mod traditional se prepara coliva. Crestinii aduc colive, care se binecuvinteaza la liturghia de sambata dimineata si apoi se consuma.



Pr Botezan Florin,
Parohul Bisericii Memoriale Mihai Viteazul,
cu hramul Sf. Siluan Athonitul din Alba Iulia

.

19 Februarie 2007

Vizualizari: 2812

Voteaza:

Specificul primei saptamani al Postului cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE