Comunicat de presa - Sfintii Imparati Constantin si Elena - protectorii Municipiului Constanta


Comunicat de presa

Zilele Constantei

Sfintii Imparati Constantin si Elena - protectorii Municipiului Constanta

Cu ocazia Zilelor Constantei, duminica, 20 mai, la ora 17.00, moastele sfintilor Eftimie, Ignatie, Acachie, Mercurie si ale Cuvioasei Paraschevi (sfanta mucenica din sec. IV care a patimit la Roma) de la manastirea Noul Neamt (Rep. Moldova) vor fi intampinate de catre Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Catedrala Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Clerul si credinciosii vor pleca apoi intr-o procesiune care se va finaliza la biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena (str.

St. Mihaileanu, nr.104) (Traseul procesiunii: Piata Ovidiu, str. Mircea cel Batran, popas de rugaciune la Biserica Greacaa, b-dul Ferdinand, b-dul Tomis, Str. Mihai Viteazu, str. Calugareni, str. Stefan Mihaileanu, bis. Sfintii Imparati Constantin si Elena.).

 In aceasta procesiune, alaturi de Sfintele Moaste din manastirea Noul Neamt, vor fi purtate si moastele Sfintilor Epictet, Astion si Pantelimon aflate la Catedrala tomitana.  

Pe parcursul procesiunii se vor face popasuri de rugaciune, clerul si credinciosii rugandu-se ca Dumnezeu sa "slobozeasca ploaia aducatoare de roade imbelsugate".

In ziua de luni, 21 mai, zi in care se praznuiesc protectorii orasului Constanta, Inalt Prea Sfintia Sa, impreuna cu un impresionant sobor de preoti si diaconi, vor oficia Sfanta Liturghie incepand cu ora 9.00 la biserica ce poarta hramul sfintilor Imparati Constantin si Elena.

In anul 2001, la prima intalnire dintre primarul Radu Mazare si Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Sfintii Imparati Constantin si Elena au fost declarati oficial protectorii municipiului Constanta.

Inalt Prea Sfintia Sa si-a argumntat demersul astfel: "Sfantul Imparat Constantin cel Mare, al carui nume este legat de perioada de aur a Bisericii, a dat si libertate crestinismului in Imperiul Roman prin Edictul de la Mediolanum, in 313. Grija lui s-a indreptat si spre partile acestea, aflate sub dominatia Imperiului Roman, anume Scythia Minor. Orasul Tomis de atunci, veche cetate cu amprenta greceasca, a primit numele fiului sau, Constantiu. 

Asadar, Constanta se afla sub protectia spirituala a primului Apostol, a primilor mucenici care si-au jertfit viata pe pamant romanesc si a primului imparat care a dat libertate crestinismului - Sfantul Constantin cel Mare. Este o datorie sfanta sa pastram flacara credintei si sa o ducem mai departe pentru a perpetua ceea ce am primit drept mostenire spirituala."

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media al Arhiepiscopiei Tomisului

.

18 Mai 2007

Vizualizari: 3422

Voteaza:

Comunicat de presa - Sfintii Imparati Constantin si Elena - protectorii Municipiului Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE