Concluziile Simpozionului National - La inceput a fost Cuvantul


Comunicat de presa

 

Concluzii ale celei de-a III-a editii  a Simpozionului National

"La inceput a fost Cuvantul."

Constanta, 10-12 mai 2007

 

Biserica si Mass-media - un efort comun pentru moralizarea societatii romanesti

 

In perioada 10-12 mai a.c.

, Arhiepiscopia Tomisului a organizat a III-a editie a Simpozionului National "La inceput a fost Cuvantul.", editie la care au participat reprezentanti ai Mass-media locala si centrala, dar si reprezentanti ai publicatiilor de factura religioasa apartinand cultelor din Romania, alaturi de specialisti in sociologie.

 

In calitate de initiator ale acestei intalniri, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a concluzionat: "Intre Biserica si Mass-media ramane distinctie prin preocupare, jurnalismul fiind o profesiune, iar jurnalistul apartinand Bisericii, asemeni tuturor credinciosilor indiferent de preocuparile profesionale sau sociale. Separarea institutionala, fara o colaborare eficienta, aduce distanta si tensiune, impunandu-se o lucrare permanenta de comuniune prin informare reciproca si afectiune menite sa aduca morala crestina in atentia vietii sociale."


Cele 2 zile de discutii au fost finalizate cu urmatoarele concluzii:

 

Atat Biserica, cat si Mass-media nu au o strategie de comunicare prin care mesajul de moralizare al societatii sa fie coerent. 

 

Mass-media exceleaza in a aduce in atentia publicului o serie de manifestari negative, prin care publicul este "invatat" ca aspectul negativ al societatii tinde sa devina o normalitate;

 

Biserica a fost apostrofata de reprezentantii Mass-media de lipsa de strategie in gestionarea crizelor de imagine, riscand sa fie inclusa in randul institutiilor profane.

 

Este necesar ca Mass-media sa isi formeze jurnalisti in domeniu teologic sau invatamantul teologic sa isi adapteze programa in vederea largirii posibilitatilor de specializare in domeniul comunicarii (In acest sens, in cadrul Facultatii de Teologie din Constanta, in urma cu patru ani, a fost infiintat masteratul de Teologie - Comunicare teologica si Relatii Publice).

 

subiectele cu caracter religios analizate in cadrul dezbaterilor au dovedit ca o buna parte dintre articolele de presa sau reportajele audio-video dovedesc lipsa de pregatire teologica a jurnalistilor (exceptand cateva cazuri izolate de jurnalisti pregatiti in domeniu teologiei - indiferent daca este crestina, mozaica sau musulmana).

 

Situatii concrete de cazuri mediatizate excesiv in presa nationala si chiar internationala au dovedit lipsa anumitor informatii esentiale din punct de vedere teologic ducand astfel la denaturarea realitatii.

 

Biserica trebuie sa continue procesul de adaptare a mesajului la mijloacele de comunicare moderne pentru a veni in intampinarea dorintei celor interesati sa afle cat mai multe amanunte legate de spiritualitate si morala, constatandu-se o crestere semnificativa a romanilor preocupati de aspectul spiritual al vietii.

 

Este necesar ca Mass-media sa abordeze raportul cu Biserica prin prisma obiectivitatii si nu a subiectivitatii dictate de angajator, iar Biserica sa fie deschisa dialogului, mai ales cand exista cazuri ce-i pot afecta imaginea de ansamblu.

 

In privinta realitatilor istorice crestine dobrogene, organizatorii au luat act de lipsa de cunoastere suficienta a acestei provincii si, in acest sens, se are in vedere organizarea de cat mai multe excursii de documentare.

 

Participantii au considerat oportuna o astfel de intalnire, dar au sanctionat modalitatea de sustinere a referatelor tematice, fiind de parere ca discutiile libere pot fi mai eficiente in raportul dintre Biserica si Mass-media, neignorand insa studiile stiintifice la care se poate face apel in astfel de intalniri. Aceste studii pot face obiectul unui volum necesar in realizarea unei strategii in ceea ce priveste raportul dintre Biserica si Mass-media. 

 

Urmatoarea intalnire va fi dedicata dilemei daca Biserica este sau nu o tinta in vederea denigrarii.


Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media - Arhiepiscopia Tomisului

 

.

13 Mai 2007

Vizualizari: 1634

Voteaza:

Concluziile Simpozionului National - La inceput a fost Cuvantul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE