De sfintii Apostoli Petru si Pavel constantenii sarbatoresc hramul Catedralei tomitane

 

Comunicat de presa

 

In ziua de 29 iunie 2007 crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii catedralei Arhiepiscopale a Tomisului. In aceasta seara, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va deplasa la Silistra - Bulgaria (vechiul Durostorum), pentru a intampina racla ce contine un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos. Odorul de mare pret este adus din Ierusalim fiind daruit Mitropoliei Durostorumului. Arhiepiscopul Tomisului a dat curs invitatiei IPS Ilarion, Mitropolit de Durostorum, pentru a fi alaturi de credinciosii bulgari la acest eveniment. Fragmentul din Sfanta Cruce a fost adus special pentru sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cei care ocrotesc si Catedrala Mitropolitana din Silistra.

 

Maine, 29 iunie Arhiepiscopul Tomisului va reveni in Constanta pentru a oficia Sfanta Liturghie incepand cu ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului.

 

Pentru ca sfintii praznuiti sunt si ocrotitori ai invatamantului teologic constantean, la sfarsitul Sfintei Liturghii absolventii Facultatii de Teologie Ortodoxa vor depune juramantul de credinta fata de Biserica.  

 

Date privitoare la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului

 

Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" este situata in zona peninsulara a Constantei si, prin arhitectura sa, domina intreg spatiul falezei sudice a orasului. Cu aspectul monumental, patroneaza aceasta parte de oras. Planurile de constructii apartin renumitului arhitect Ion Mincu (1852-1912), apreciat in mod deosebit si considerat creatorul unui stil inspirat din traditia romaneasca a secolelor XVII si XVIII. Pana in anul 1925 a servit drept biserica parohiala, iar intre anii 1925 - 1950 a fost folosita ca biserica episcopala a fostei episcopii a Tomisului. La 3 august 1941, din cauza unui bombardament aerian, altarul, catapeteasma cu icoanele si pictura au fost avariate si partial distruse. Resfintirea asezamantului de cult s-a savarsit in 1951 de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Justinian si de catre Prea Sfintitul episcop Chesarie Paunescu.

 

Intre anii 1878-1981, mobilierul din stejar sculptat, dupa planul marelui arhitect Ion Mincu, inclusiv catapeteasma au prins contur la Paris, in atelierele casei Andre Dorea. La data de 9 noiembrie 1975, Episcopia Dunarii de Jos este ridicata la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Tomisului si Dunarii de Jos cu resedinta la Galati, iar la Constanta va fi resedinta Episcopului Vicar. Un odor drag inchinatorilor din acest lacas sfant este racla cu moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon aduse din Orientul Apropiat si donate bisericii episcopale tomitane de catre preotul Dimitrie Popescu in anul 1931. In urma descoperirii moastelor Sfintilor Epictet si Astion (august 2001), locuitorii Constantei si toti inchinatorii Catedralei sunt binecuvantati de aceste odoare de mare pret care ocrotesc lacasul de cult. De asemenea, Catedrala adaposteste sfintele oseminte ale Sf. Auxentiu si ale Sf. Simeon Stalpnicul si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana pictata la Manastirea Durau dupa modelul unei icoane aduse de la Sfantul Munte.

 

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

 

Hristos a fost Cel care le-a adresat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cea mai inalta lauda. Pe Sfantul Apostol Petru l-a fericit, pentru marturisirea Lui, numindu-l "piatra", iar pe adevarul marturisirii lui a zidit Biserica Sa; iar pe Pavel l-a numit "vas ales", care avea sa poarte numele Domnului, inaintea tiranilor si al imparatilor.

 

Sfantul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, si, inainte de a se intalni cu Hristos, se numea Simon. Era frate cu Sfantul Apostol Andrei, "Cel intai chemat" la slujirea credintei. Dupa Inaltarea la cer a Domnului si dupa pogorarea Duhului Sfant a inceput sa marturiseasca invatatura ca si ceilalti Apostoli, Sfantul Petru a strabatut drumuri lungi si grele, propovaduind Evanghelia in Iudeea, in Antiohia si in Pont, in Galatia, in Capadocia si in Bitinia pana la Roma. Peste tot a intemeiat biserici, a invatat, a mangaiat, a intarit credinta si nadejdea primilor crestini. Marele pescar si-a dat obstescul sfarsit la Roma, cetatea cezarilor. In anul 67, in ziua de 29 iunie, Sfantul Petru a primit cununa muceniciei in vremea prigoanei impotriva crestinilor, dezlantuita de crudul imparat Nero.

 

Sfantul Apostol Pavel a fost barbat invatat, fariseu si rabin in religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel si cunoscator al intregii invataturi din vremea sa. Inainte de a primi Botezul purta numele de Saul. Imputernicit de sinedriul din Ierusalim, Pavel i-a prigonit pe cei ce marturiseau credinta in Hristos si propovaduiau Invierea Lui. Pe cand calatorea spre cetatea Damascului, spre a-i omori pe crestinii de acolo, Saul L-a vazut pe Domnul, Care i S-a aratat in chip minunat, si a crezut in El. Din clipa aceea Saul s-a dovedit un neinfricat propovaduitor al credintei crestine si, sub noul nume de Pavel, a fost unul din cei mai mari Apostoli ai lui Hristos. El a dus vestea cea buna printre popoarele pagane, binevestind in multe locuri din Rasarit, a trecut prin Grecia, la Atena, Corint, prin Asia si Macedonia si a ajuns pana la Roma.

 

Sfantul Apostol Pavel a fost numit "Apostolul Neamurilor", ca unul ce L-a vestit cel mai mult pe Hristos, printre popoarele pagane din acele timpuri, iar sfarsitul sau a fost mucenicesc, taindu-i-se capul cu sabia, in aceeasi zi cu Sfantul Petru, la marginea Romei, pe drumul ce duce de la Roma spre mare.

 

 

 

.

28 Iunie 2007

Vizualizari: 2240

Voteaza:

De sfintii Apostoli Petru si Pavel constantenii sarbatoresc hramul Catedralei tomitane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE