Evenimente in Eparhia Tomisului

1. Festivalul „Zilele Basarabiei”
In perioara 2-4 aprilie 2009, va avea loc a doua editie a festivalului „Zilele Basarabiei”. Organizat de catre Arhiepiscopia Tomisului, Organizatia Studentilor Basarabeni din Constanta, Facultatea de Istorie si Stiinte Politice (Universitatea „Ovidius”), Facultatea de Arte (Universitatea „Ovidius”), in parteneriat cu Consiliul Judetean Constanta, Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Constanta, si Palatul Copiilor din Constanta, evenimentul marcheaza implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara Mama.

Deschiderea oficiala va avea loc joi, 2 aprilie, ora 10.00, la Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanta, o data cu analiza momentului 27 martie 1918 de catre diverse personalitati din Romania si Republica Moldova, printre care: IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Eugen Tomac, secretar de stat din cadrul Ministerului de Externe, Ion Varta, istoric, deputat independent in Parlamentul Republicii Moldova, Tit-Liviu Brailoiu, prefectul Constantei, Constantin Decebal Fagadau, viceprimarul municipiului Constanta, s.

a.

Vineri, 3 aprilie, incepand cu ora 9.30, in Sala Senatului, Universitatea „Ovidius” este programata masa rotunda „27 martie 1918 si semnificatia evenimentului in istoriografiile din Romania si Republica Moldova, iar sambata, 4 aprilie, la Palatul Copiilor din Constanta, incepand cu ora 15.30, va fi prezentata piesa de teatru „Piatra din casa”, Vasile Alecsandri, de catre studentii Facultatii de Arte. Ziua va continua cu alte momente artistice sustinute de catre ansambluri de muzica usoara si populara.

2. Pelerinaje cu vesmantul Cuvioasei Parascheva
Incepand de astazi, 1 aprilie si pana duminica, 5 aprilie, vesmantul Cuvioasei Parascheva, aflat la biserica „Cuv. Parascheva” din Navodari va fi purtat in pelerinaj, in cadrul Eparhiei Tomisului, marcandu-se astfel importanta liturgica a saptamanii a V-a din Postul Mare. Astazi, 1 aprilie, la ora 15.00, vesmintele Cuvioasei vor fi aduse la parohia „Sfintii Imparati” (Capela militara) din km. 4-5, joi, 2 aprilie, la ora 17.00, vor poposi la biserica localitatii Amzacea, vineri, 3 aprilie, ora 17.00, la parohia din localitatea General Scarisoreanu, iar sambata, 4 aprilie, ora 17.00, la biserica „Sfantul Ilie” din Techirghiol. La biserica Sfantul Ilie din Techirghiol vesmantul va sta pana duminica seara.

In anul 2006 biserica „Cuvioasa Parascheva” din Navodari a primit vesmintele Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Vesmintele Cuvioasei de la Iasi sunt schimbate anual, oferindu-se parohiilor din tara pentru ca, astfel, credinciosii sa se simta mai aproape de Sfanta Parascheva.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

01 Aprilie 2009

Vizualizari: 221

Voteaza:

Evenimente in Eparhia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE