Moastele Sfantul Mucenic si tamaduitor Pantelimon, mare facator de minuni, vor fi purtate in procesiune


Moastele Sfantul Mucenic si tamaduitor Pantelimon, mare facator de minuni, vor fi purtate in procesiune pe strazile Constantei

Cu aceasta ocazie Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu soborul si credinciosii constanteni se vor ruga lui Dumnezeu pentru pacea lumii, pentru tamaduirea celor suferinzi si pentru dragostea fata de semeni.

 

In fiecare an, in ziua de 27 iulie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon. Cu aceasta ocazie, incepand de sambata, ora 18.00, credinciosii constaneteni vor participa la manifestarile religioase organizate de Arhiepiscopia Tomisului. In ajunul praznuirii, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conduce o procesiune religioasa cu moastele Sfantului.

Se va porni de la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", pe urmatorul traseu: str. Revolutiei, biserica "Schimbarea la Fata" (popas de rugaciune), str. Mircea cel Batran, bd. Mamaia, Spitalul Militar (popas de rugaciune), str. Nicolae Iorga, Capela Militara, Bd. Tomis, Primarie, Piata Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopala.

Destinatia finala va fi Spitalul Militar, deoarece  Sfantul Pantelimon este ocrotitorul medicilor si totodata tamaduitor al bolnavilor. Procesiunea va fi urmata de slujba de priveghere la Catedrala Arhiepiscopala

Duminica, 27 iulie, incepand cu ora 7.00, va avea loc aghiasma mica, urmata de Sfanta Taina a Maslului, rugaciuni de dezlegare, iar la ora 9.00 va fi savarsita Sfanta Liturghie.


Moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon se afla la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din anul 1931, cand au fost aduse din Orientul Apropiat si donate bisericii episcopale (in acea vreme) de catre preotul Dimitrie Popescu. Au fost asezate intr-o racla de argint, sub un baldachin, langa Sfantul Altar.

Odata cu mutarea sediului episcopal la Galati, in anul 1950, Preasfintitul Chesarie Paunescu, Episcopul Dunarii de Jos, a luat moastele de la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta si le-a dus la Galati.

Imediat dupa revolutie a fost reinfiintata Arhiepiscopia Tomisului si, pe data de 3 septembrie 1993, Inaltpreasfintitul Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, a readus moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon la Constanta.

 

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. Tatal sau era pagan, iar mama sa crestina. Va primi numele de Pantoleon care inseamna cel in toate puternic ca un leu. Initial a fost atras de invatatura crestina, insa dupa moartea mamei incepe studiul filozofic, devenind ucenic al unui mare doctor al vremii.

 

Dumnezeu ii redescopera adevarul dreptei credinte, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Din Pantoleon va primi in urma botezului, de la  preotul Ermolae, numele de Pantelimon, care inseamna cel cu totul milostiv. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Reuseste sa-l aduca la dreapta credinta pe tatal sau, iar dupa moartea acestuia isi imparte toata averea saracilor. Deoarece nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea el este numit "doctor fara de arginti".

 

Fericitul Pantelimon, prin credinta si harul primit de la Dumnezeu reuseste sa vindece un orb din nastere. Din aceasta cauza este adus in fata imparatului inchinator la idoli, i se cere lepadarea de credinta adevarata, dar ca un bun crestin  nu se lasa inspaimantat de bataile cumplite si de foc. Imparatul vazand ca nu se leapada porunceste sa fie aruncat in plumb topit, apoi este aruncat in mare si in cusca fiarelor, este legat de o roata cu colti de fier apoi aruncat de pe un loc inalt. Oricat de grele sunt chinurile pricinuite de imparatul necredincios, el ramane nevatamat. Pentru a-l convinge sa se lepede de Hristos, Maximian da porunca sa fie ucis si preotul Ermolae si doi ucenici ai sai prin taierea capului cu sabia. Imparatul infuriat, vazand puterea credintei lui Pantelimon, porunceste sa i se taie capul. Cand i-a fost taiat capul nu a curs sange ci lapte, iar maslinul de care a fost legat Fericitul a rodit. Auzind acestea, imparatul a poruncit ca sfantul si maslinul sa fie arse. Credinciosi au scos din cenusa trupul neatins de foc si l-au ingropat cu mare cinste, in anul 303 dupa Hristos. Moastele sale au fost cinstite de la bun inceput de crestini, iar in timpul prigoanelor au fost pastrate ca odoare de mare pret.


Inaintea manifestarilor dedicate Sfantului Mucenic Pantelimon, Arhiepiscopul Tomisului va sfinti o biserica pentru locuitorii unui grup social infiintat in perioada comunista.

 

Sambata, 26 iulie 2008, la ora 7.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va tarnosi biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nicolae Balcescu, jud. Constanta. Pentru ca grupul social a fost infiintat in vremea regimului comunist, din dorinta de a fi cat mai aprope de Dumnezeu, timp de un an, locuitori au transformat o fosta locuinta in locas de inchinaciune. Acum, bisericuta in forma de nava are o turla deasupra altarului si urmeaza sa fie pictata. Preotul Gheorghe Zgura, parohul celor 40 de familii de la fostul IAS Nicolae Balcescu, va putea oficia aici, incepand de maine, sfintele slujbe.

Dupa sfintirea bisericii Ierarhul Tomisului va pleca la Bucuresti pentru a lua parte la slujba de pomenire a Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist.

.

25 Iulie 2008

Vizualizari: 1357

Voteaza:

Moastele Sfantul Mucenic si tamaduitor Pantelimon, mare facator de minuni, vor fi purtate in procesiune 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE