Parintele Serafim, monah la manastirea Dervent, a trecut la cele vesnice


A trait in smerenie si s-a mutat la Domnul in taina

In varsta de 80 de ani, parintele Serafim, monah la manastirea Dervent, s-a mutat la Domnul, ieri, 8 ianuarie.

 

Era imposibil sa nu-i remarci chipul sau luminos si sederea smerita in fata icoanei  Maicii Domnului, ghidand pelerinii cu privirea-i copilaroasa pentru a nu deranja sfintenia slujbelor manastirii. Nu vorbea mult, nu tulbura pe nimeni.

a trait o viata dupa modelul Sfintilor Parinti si a murit ramanand pilda de viata pentru monahi.

 

Securitatea si Muntele Athos

Nascut in ziua de 9 iulie 1928, Vasile Radu, cel ce avea sa devina monahul Serafim a ales calea calugariei la 37 de ani, devenind vietuitor la manastirea Secu. In anul 1968 a fost tuns in monahism primind numele de Serafim.

 

Visul sau din copilarie, de a ajunge la muntele Athos, l-a determinat sa porneasca pe jos de la manastirea Secu, parcurgand sute de kilometrii pana a ajuns la vama Negru - Voda. In plina perioada ateista Parintele Serafim si-a vazut visul spulberat de Securitate. A fost intors din drumul sau si chinuit sa-si semneze declaratii din care sa reiasa ca este bolnav psihic, parintele este internat la un spital de nebuni din Bucuresti in speranta ca, intr-un final, va fi cu adevarat nebun. Avea de ales, ori inchisoare pentru trecerea ilegala a frontierei, ori sa faca pe nebunul. Era nebun, dar nebun dupa Hristos, o nebunie greu se inteles. Externat, parintelui ii este refuzata reintrarea in viata monahala, fiind obligat sa paraseasca lumea manastirii, dar odata plecat in lume ia manastirea in firea sa  si duce o viata de calugar in valtoarea cotidianului.

 

Muntele Athos - visul sau implinit

In anul 1996, duhovnicul sau, parintele Arsenie Papacioc, il sfatuieste sa devina vietuitor al manastirii Dervent si asa parintele isi gaseste locul, in fata icoanei Maicii Domnului, acolo unde cei mai multi dintre pelerini l-au vazut. Integrat in obstea manastirii, parintele era intruchiparea monahului intelept, cel care, desi avea barba alba, nu a uitat nicio clipa visul sau din copilarie, "un munte plin de manastiri, si pe o parte si pe cealalta", insa nu a indraznit sa gandeasca sa-si mai implineasca visul. Atunci cand parintele staret, arhimandritul Andrei, i-a propus sa il urmeze in pelerinajul sau la muntele Athos, si-a retrait pentru cateva clipe copilaria si visul sau.

 

Linistea, chipul sau angelic, pacea ce o raspandea in jurul sau, sunt doar cateva dintre trasaturile parintelui Serafim. Atunci cand iti  vorbea, zambea, iar cand zambea nu-i mai puteai vorbi, ci doar simteai ca pacea sa launtrica ti-o daruieste. A trait in smerenie si s-a mutat la Domnul in mare taina. Nu a spus nimanui, s-a dus in chilie dupa Sfanta Liturghie si acolo s-a intalnit cu ingerii.

 

Va fi inmormantat in cimitirul manastirii Dervent, maine, 10 ianuarie, la ora 11.00. 

           

 Liliana Naclad, Inspector pe probleme de presa - Arhiepiscopia Tomisului

 

.

09 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1194

Voteaza:

Parintele Serafim, monah la manastirea Dervent, a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE