Postul Pastilor, numit si Paresimi sau Patruzecime

Luni, in Biserica Ortodoxa, incepe Postul Pastilor, numit si Paresimi sau Patruzecime. In prima saptamana, Saptamana Mare, de luni pana joi, inclusiv, in biserici se citeste slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul, iar in zilele de miercuri si vineri se oficiaza Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite.

Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopala, incepand cu ora 17.00, iar miercuri, 4 martie 2009, si vineri, 6 martie 2009, va savarsi Sfanta Liturghie a Darurilor la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, incepand cu ora 8.00.



Postul Mare a fost oranduit de Biserica pentru pregatirea celor ce urmau sa primeasca Botezul crestin de Pasti si ca mijloc de pregatire sufleteasca a credinciosilor pentru intampinarea Patimilor si a Invierii Domnului. Totodata, Postul Mare aminteste de postul de patruzeci de zile tinut de Mantuitorul inainte de inceperea activitatii Sale mesianice, de unde si denumirea de Paresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime. Numarul 40 are mai multe semnificatii si in Vechiul Testament: potopul a tinut 40 de zile si 40 de nopti, evreii au mancat mana in pustie 40 de ani, Moise a stat 40 de zile pe munte pentru a primi Legea, ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocai.

Postul Pastilor este nu numai cel mai lung si mai important , ci si cel mai aspru dintre posturile de durata ale Bisericii Ortodoxe. Scopul Postului - urcusul spre Inviere.

Sfintii Parinti considera ca acest post are origine apostolica; de la sfarsitul secolului al III-lea postul a fost impartit in doua perioade distincte: Postul Paresimilor sau Postul Prepascal (tine pana la Duminica Floriilor) si Postul Pastilor sau Postul Pascal (din Duminica Floriilor pana la cea a Invierii). Din acest motiv, durata totala de postire este de 48 de zile.

Pentru a pastra caracterul sobru al Postului Mare, Biserica nu admite oficierea nuntilor si serbarea zilelor onomastice deoarece acestea se serbeaza de obicei cu petreceri si veselie, care nu cadreaza cu atmosfera cumpatata a postului.
Toate slujbele Bisericii sunt mai sobre decat cele din restul anului si indeamna la smerenie, intristare si cainta.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

27 Februarie 2009

Vizualizari: 1736

Voteaza:

Postul Pastilor, numit si Paresimi sau Patruzecime 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE