Sarbatoarea Sfantului Bretanion in Arhiepiscopia Tomisului


Sarbatoarea Sfantului Bretanion in Arhiepiscopia Tomisului

 

Duminica, 25 ianuarie 2009, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta. Raspunsurile liturgice vor fi date de Corala Barbateasca "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului.

 

La sfarsitul slujbei, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie le va vorbi credinciosilor despre Sfantul Bretanion, episcop de Tomis, sarbatorit pe 25 ianuarie.

 

Sfantul Bretanion s-a nascut in cetatea Capadociei, in secolul al IV-lea.

In jurul anului 360 a fost numit episcop al Tomisului. Istoricul bisericesc Sozomen a consemnat un episod din viata ierarhului tomitan. Potrivit acestuia, imparatul arian Valens (364-378), venind in vizita la Tomis dupa incheierea unei campanii razboinice impotriva gotilor, in anul 369, a intrat in biserica episcopala si i-a cerut lui Bretanion sa participe la slujbe alaturi de arieni. Ierarhul a refuzat categoric sa incalce hotararile Sinodului I ecumenic (325) care condamna erezia ariana. Mentionam ca arienii contestau dumnezeirea Fiului, sustinand ca Fiul nu este identic dupa fire cu Tatal, fiind subordonat Acestuia, ca o creatura de ordin superior a Tatalui.

 

Sfantul Bretanion, impreuna cu credinciosii, a parasit biserica episcopala. Imparatul Valens a vrut sa-l exileze pe Sfantul Bretanion insa de o posibila rascoala a scitilor. Tot de numele acestui sfant ierarh istoricii bisericesti asociaza redactarea scrisorii adresate de Biserica Gotiei Bisericii din Capadocia, epistola care a insotit moastele Sfantului Sava Gotul, cerute de Sfantul Vasile cel Mare.

 

 

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

22 Ianuarie 2009

Vizualizari: 347

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Bretanion in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE