Sarbatoarea Sfantului Pantelimon la Constanta

Pe 27 iulie Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, ale carui moaste se afla la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta.

Cu aceasta ocazie, in ajunul praznuirii, duminica, 26 iulie, incepand cu ora 17.30 va avea loc o procesiune religioasa cu raclele ce contin moastele Sfantului Pantelimon si ale Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, cu plecare de la Catedrala Arhiepiscopala, pe urmatorul traseu: strada Revolutiei – popas de rugaciune la Biserica Greaca, strada Mircea cel Batran, bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugaciune), strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militara, Piata Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.


 

Luni, 27 iulie, la ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inconjurat de sobor de preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie. Raspunsurile liturgice vor fi date de corala barbateasca „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Pe capacul raclei ce adaposteste moastele Sfantul Pantelimon se afla urmatoarea inscriptie: „Facutu-s-a aceasta racla cu cheltueala credinciosilor din Constanta, in primul an de domnie a A.M.S. Regelui Carol II si al VI-lea de pastorie a P.S. Episcop Gherontie, pentru pastrarea Sfintelor Moaste al Marelui Mucenic Pantelimon Tamaduitorul, aduse din Orient de catre Preotul Dimitrie Popescu, si s-a asezat in Catedrala Episcopala a Constantei in ziua Floriilor din anul mantuirei 1931. Lucrata de Dimitrie D. Popescu, argintar Buc.”

In anul 1960, odata cu desfiintarea Episcopiei de Constanta si unirea acesteia cu Episcopia Galatilor, moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse de la Catedrala Episcopala din Constanta la cea din Galati. Prin adresa nr. 329/1992, IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului il ruga pe IPS Antim Nica, al Dunarii de Jos sa „cedeze moastele Sf. Pantelimon catre Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, careia ii apartin de drept si de fapt”.

Pe data de 2 septembrie 1992, o delegatie a Episcopiei Dunarii de Jos (condusa de Protoiereul de Galati Ioan Postolache) a adus la Constanta moastele Sfantului Pantelimon si a luat de la Constanta icoana Maicii Domnului „Facatoare de Minuni” si o cutie cu moaste ale unor sfinti, odoare sfinte ce apartineau manastirii Adam din Galati si care au fost pastrate in custodie la manastirea Celic-Dere din Tulcea. Schimbul de moaste a avut loc la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, in prezenta IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, a preotilor si a credinciosilor prezenti, dupa oficierea Acatistelor Maicii Domnului si a Sfantului Mare Mucenic Pantelimon.

Sfantul Pantelimon este originar din Nicomidia, nascut dintr-un tata pagan si o mama crestina. La nastere a primit numele de Pantoleon, adica „cel intru toate puternic, ca un leu”. Dupa moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin deprinzand tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit invatatura de credinta apoi l-a botezat, punandu-i numele Pantelimon, adica „cel cu totul milostiv”. Sfantul Pantelimon a tamaduit trupurile si sufletele multor bolnavi prin puterea credintei. Dupa chinuri grele a fost decapitat in jurul anului 305, in vremea persecutiilor declansate de imparatul Diocletian.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

26 Iulie 2011

Vizualizari: 1129

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Pantelimon la Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE