Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, ocrotitorul spiritual al Inaltpreasfintitului Teodosie


Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, ocrotitorul spiritual al Inaltpreasfintitului Teodosie

Duminica, Biserica Ortodoxa il va cinsti pe Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste.

Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi, incepand cu ora 9.00, Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala. Dupa slujba, va fi oficiat un Te Deum de multumire cu ocazia praznuirii ocrotitorului spiritual al Inaltpreasfintiei Sale.

Referindu-se la numele sau, Ierarhul Tomisului afirma: "Nu eu mi-am ales acest nume, ci parintele Nicodim, de la Manastirea Crasna, a socotit ca acest nume mi se potriveste.

In fiecare an constat ca nu prea mi se potriveste, ca nu este viata mea ca a Sfantului Teodosie, dar am un reper, am cu adevarat un parinte al Bisericii care s-a ridicat pe inaltimile trairii duhovnicesti si care, in fiecare zi, ma cheama pe numele acesta la incercare si la indreptare. De aceea ii multumesc Sfantului Cuvios Teodosie ca imi poarta de grija, ca mi-a dat sanatate, ca mi-a dat puterea de a va pastori pe fratiile voastre si ca m-a adus in aceste locuri sfinte ale Dobrogei, caci Dobrogea este sfanta pentru ca este sfintita de cel ce a adus sfintenia in mijlocul stramosilor nostri, de Sfantul Apostol Andrei si de sangele multor martiri."

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trait in perioada secolelor V-VI si s-a nascut intr-un sat din tinutul Capadociei, in estul Turciei de astazi.

De tanar intra in monahism la o manastire din Ierusalim, iar dupa un timp se retrage intr-o pestera din apropierea Betleemului, unde traieste ascetic, hranindu-se numai cu legume si ierburi salbatice.

Datorita vietii duhovnicesti imbunatatite, in jurul sau se aduna in scurt timp multi ucenici pentru a fi povatuiti in viata ascetica.

Din aceasta cauza, construieste, langa pestera, o manastire unde pune bazele vietii monahale de obste, fapt ce ii va atrage supranumele de "incepator al vietii de obste".

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare se muta catre Domnul in jurul anului 529, la varsta de 105 ani.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

08 Ianuarie 2009

Vizualizari: 835

Voteaza:

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, ocrotitorul spiritual al Inaltpreasfintitului Teodosie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE