Sfintii de la Niculitel


Sfintii de la Niculitel


Astazi, 3 iunie, la ora 15.30, de la Manastirea Cocos, com. Niculitel,  jud. Tulcea, moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip sunt purtate in procesiune spre Niculitel. Prin procesiune se rememoreaza drumul parcurs de Sfintii Patru Martiri de la Niculitel (Zotic, Atal, Camasie si Filip) in activitatea lor de propovaduire spre martiriul cu care au fost incununati in secolul IV.

 

Prima parte a procesiunii se va incheia la Isaccea, vechiul Noviodunum, locul martirajului celor patru sfinti. Aici, alaiul va merge in procesiune prin oras, facand popas de rugaciune la bisericile din localitate. De la Isaccea, se va pleca spre localitatea Niculitel, la martirion - unde au fost descoperite moastele. In seara zilei de 3 iunie, la ora 19.00,  raclele cu cei Patru Sfinti Martiri vor fi depuse in cripta martirica unde vor sta in noaptea dintre 3 spre 4 iunie. In acest timp, in fata criptei, preotii si credinciosii vor priveghea si se vor ruga toata noaptea.

 

Maine, 4 iunie, incepand cu ora 9.30, in ziua praznuirii Sfintilor Patru Mucenici de la Niculitel, va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca, condusa de Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alaturi de Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, si un impresionant sobor de preoti si diaconi. In jurul orei 16.00, moastele vor fi conduse la Manastirea Cocos.

 

Priveghere pentru Inaltarea Domnului

 

Tot maine, 4 iunie, incepand cu ora 17.30, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie va oficia, incepand cu ora 17.30, slujba de Priveghere la schitul Stejaru, localitatea Saraiu, judetul Constanta. A doua zi, 5 iunie, incepand cu ora 9.00, Sfanta Liturghie de hram va fi oficiata de un sobor de preoti si diaconi, condus de parintele Arhimandrit Andrei Tudor.

 

Schitul, infiintat acum patru ani, adaposteste 4 vietuitoare. Slujbele se oficiaza in biserica satului, cladita in anul 1943, asezamant de cult in jurul caruia s-a format schitul. Constructia chiliilor a inceput acum doi ani, actualmente fiind finalizat parterul.

 

 Slujba de canonizare

 

Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a raspuns invitatiei Preasfintitului Eftimie al Romanului si va participa joi, 5 iunie, de praznicul Inaltarii Domnului, la slujba de hram de la Manastirea Neamt si la canonizarea a noua parinti cuviosi. Inaltpreasfintia Sa va participa la Sfanta Liturghie alaturi de un impresionant sobor de preoti si diaconi, condus de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei.

 

Cei noua parinti cuviosi din tinutul Neamtului canonizati sunt: Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati (cu ziua de praznuire la 7 septembrie), Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau (9 septembrie), Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec (16 august) si Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu (30 august).

.

03 Iunie 2008

Vizualizari: 923

Voteaza:

Sfintii de la Niculitel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE