Maine, 4 iunie, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie in sobor de arhierei la Niculitel (jud. Tulcea), locul in care au fost descoperiti cei patru martiri, Zotic, Atal, Camasie si Filip, sarbatoriti maine in Dobrogea.
Slujba va fi oficiata pe scena amplasata in imediata apropiere a criptei in care au fost descoperite sfintele moaste.
Totodata, maine, Radio Dobrogea va transmite integral slujba de praznuire a sfintilor dobrogeni.
Dupa cum informeaza reprezentantii Episcopiei Tulcii, inca de astazi, 3 iunie, incepand cu ora 15.30 se va pleca in traditionalul pelerinaj cu sfintele moaste pe traseul: Manastirea Cocos (locul in care stau spre inchinare sfintele moaste) – Isaccea (Noviodunum) – Cripta martirica de la Niculitel. Aici, la ora 19.00, va fi oficiata slujba Privegherii, iar la ora 23.30 – Miezonoptica, urmata de Sfanta Liturghie la biserica „Cuv. Paraschiva” din Niculitel.
La 4 iunie, Martirologiul siriac indica sarbatororea Sfantului Filip, iar Martirologiul ieronimian adauga pe Zotic, Atal, Eutihie, Camasis, Quirinus si alti 28 al caror nume nu sunt amintite.
Patru martiri din acest grup mare de mucenici, si anume Zotic, Atal, Camasis si Filip, au fost inmormantati intr-o cripta a unei bazilici descoperite pe teritoriul comunei Niculitel din judetul Tulcea, in toamna anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente. Localitatea aceasta era in antichitate o asezare romana rurala pe teritoriul orasului Noviodunum, Isaccea de astazi. Moastele mucenicilor au fost depuse intr-o racla speciala de lemn si depuse in cripta, iar in interior, pe peretele de langa intrare, a fost inscriptionat textul Martirii lui Hristos, apoi inscrierea numelor lor in ordinea in care sunt astazi cinstiti.
Este posibil ca acesti patru mucenici sa fi patimit impreuna cu alti frati de suferinta de catre autoritati, in asezarea urbana de la Noviodunum. Dupa ce au suferit pedeapsa capitala, este posibil ca ei sa fi fost luati de catre crestini si dusi spre ingropare intr-u loc mai ferit, pe care l-au gasit la Niculitel, dar au fost puse initial intr-o cripta modesta, dupa care au fost mutate in cripta in care s-au descoperit, probabil atunci cand s-a putut ridica si bazilica respectiva.
Despre data patimirii acestor 4 mucenici nu se cunosc date exacte, insa exista presupuneri ca acestia au patimit in perioada 319-324, cand domnea imparatul Liciniu. O alta presupunere este ca ei au patimit in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), iar alta presupunere aseaza data martiriului acestor 4 mucenici in jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.
Cert este insa faptul ca cei 4 mucenici au patimit impreuna. Cercetarile arheologice au dus insa la descoperirea unei alte incaperi, situata sub cripta celor 4 mucenici, incapere in care s-au descoperit numeroase fragmente de oase umane, provenind de la 2 barbati. felul in care au fost gasite oasele au indreptatit pe cercetatori sa afirme ca cei 2 au fost si ei martiri, morti poate mai devreme, probabil pe la mijlocul sec. al III-lea, si reinhumati in cripta respectiva. Astfel, ajungem la concluzia ca in cripta descoperita la Niculitel ar fi fost inhumati 6 mucenici.
Din cele afirmate pana aici reiese ca nu exista suficiente elemente pentru a putea preciza cu exactitate data si locul patimirii acestor 4 mucenici, dar avem certitudinea ca aceasta descoperire a scos la lumina existenta uneia dintre cele mai vechi bazilici de pe teritoriul tarii noastre, precum si faptul ca inca de atunci, sfintii mucenici care au patimit pentru Hristos erau cinstiti dupa cuviinta.
Dupa descoperirea lor, moastele celor 4 sfinti mucenici au fost luate si depuse in biserica manastirii Cocosu, din jud. Tulcea, unde se afla si astazi, izvorand mangaiere si intarire in credinta celor ce se invrednicesc sa ajunga in pelerinaj pana acolo.
Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.