Simpozion international - Religia si Dreptul si impactul lor asupra societatii umane


Centrul de Studii si Cercetari Religioase si Juridico-Canonice al celor Trei Religii Monoteiste (mozaica, crestina si islamica)-afiliat Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Ovidius Constanta-organizeaza, in ziua de 30 mai a.c., orele 9.00-20.00, primul sau Simpozion international, intitulat Religia si Dreptul si impactul lor asupra societatii umane.

Lucrarile Simpozionului se vor desfasura la sediul Arhiepiscopiei Tomisului-din Strada Arhiepiscopiei nr. 23.

 

Vor conferentia personalitati de seama din lumea academica (teologi, juristi, diplomati, filosofi etc.) din tara si de peste hotare (Franta, Italia, Spania, Germania, Bulgaria, Turcia, Israel, Iran, Rusia, Azerbaidjan, Republica Moldova, Georgia etc.).

 

Trebuie precizat si retinut faptul ca un asemenea Centru-infiintat in cadrul Universitatii noastre-este unic in Europa. Aceasta unicitate consta in faptul ca, pentru prima data in istoria Europei, la un Centru de studii si cercetari participa atat universitari si cercetatori, din diverse domenii de cercetare, cat si reprezentanti de frunte ai celor trei religii monoteiste (rabini, prelati ortodocsi si catolici, pastori protestanti si muftii). De asemenea, este pentru prima data cand un asemenea Centru este patronat de o Universitate si este afiliat la o Facultate de Teologie. Aceasta unicitate este sporita si de faptul ca Centrul nostru promoveaza dialogul interreligios si intercultural si incurajeaza abordarea si solutionarea marilor probleme cu care se confrunta omenirea zilelor noastre, si care isi revendica uneori si un substrat religios, cultural, etnic etc., ca, de exemplu, extremismul si fundamentalismul religios, xenofobia, terorismul, discriminarea, incalcarea flagranta a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului etc.

 

Pentru atingerea obiectivelor sale, Centrul studiaza si solutioneaza aceasta problematica atat prin prisma studiilor si cercetarilor religioase, comparate, cat si prin evaluarea  celor juridice si canonice, care sunt de altfel proprii celor trei religii monoteiste.

 

Prin componenta, natura si obiectivele sale, Centrul nostru se inscrie asadar in demersul efortului intreprins de reprezentantii avizati ai lumii universitare, europene, si ai celor trei religii monoteiste de a constientiza societatea zilelor noastre asupra impactului pe care il are asupra acesteia atat Religia, cat si dreptul, de unde si necesitatea imperioasa de a intreprinde studii si cercetari religioase si juridico-canonice, aprofundate, privind religiile monoteiste.

 

Centrul nostru isi materializeaza acest deziderat atat prin conferinte, prelegeri, colocvii si mese rotunde, cat si prin simpozioane internationale. Rezultatele acestor sunt publicate in Dyonisiana, revista Centrului.

 

 

 

.

28 Mai 2007

Vizualizari: 1780

Voteaza:

Simpozion international - Religia si Dreptul si impactul lor asupra societatii umane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE