Slujba Deniilor in Arhiepiscopia Tomisului

Ieri, 12 aprilie, Inaltpreasfintitul Teodosie a oficiat o slujba de Te Deum pentru a multumi lui Dumnezeu la implinirea a opt ani de la instalarea sa ca Arhiepiscop al Tomisului.

In perioada duminica, 12 aprilie 2009 - vineri, 17 aprilie, incepand cu ora 18.00, la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Slujba Deniilor. Dintre acestea doua sunt mai importante, Denia celor 12 Evanghelii, joi, si Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, vineri.

Deniile din Joia si Vinerea Patimilor au o randuiala mai dezvoltata, cuprinzand rituri si cantari in legatura cu Patimile Domnului.



Denia de Joi seara (Utrenia Vinerii Sfintelor Patimi) numita si "Slujba Infricosatoarelor Patimi”, cuprinde si douasprezece fragmente din Sfanta Evanghelie in care sunt rememorate Patimile Domnului. Dupa cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, in mijlocul bisericii, Sfanta Cruce. Acest ritual, in care preotul poarta in spate Crucea, aminteste si simbolizeaza purtarea Crucii de catre Mantuitorul, de la locul judecatii la Golgota, inainte de rastignire.

Denia de Vineri seara (Utrenia Sambetei celei Mari) este slujba inmormantarii Domnului si, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cantat de catre preot si credinciosi, adunati in jurul Sfantului Epitaf din mijlocul bisericii. Masa pe care este asezat Sfantul Epitaf, impreuna cu Epitaful (acea icoana pe panza care infatiseaza punerea in mormant a Domnului) simbolizeaza mormantul Domnului. Dupa cantarea Prohodului este inconjurata biserica de catre cler si credinciosi, cu Sfantul Epitaf. Acest ritual simbolizeaza ducerea la groapa si inmormantarea trupului Domnului. Un alt moment important este acela al asezarii Sfantului Epitaf pe Sfanta Masa din altar si citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei - secolele XI-XII.

Denia Prohodului constituie una dintre cele mai impresionante slujbe ale cultului divin, fiind socotita de catre unii teologi ca „punctul culminant al creatiei liturgice ortodoxe” (S. Bulgakoff).

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

13 Aprilie 2009

Vizualizari: 798

Voteaza:

Slujba Deniilor in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE