In fata bolii, ridicam ochii spre Dumnezeu


Adesori incercarile la care ne supune soarta cand sanatatea noastra sau a celor dragi e subrezita, ne indreptam gandul catre Dumnezeu, catre biserica. De cativa ani, o serie de spitale din Bucuresti si din tara au propria biserica, fapt ce-i ajuta pe bolnavi sa fie mai aproape de Atotputernic.
    
Toader Peiu, preot la biserica din cadrul Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", slujeste acest lacas de aproximativ 7 ani. "Biserica spitalului functioneaza de patru ani. Inainte a existat o capela in incinta spitalului, in care am slujit timp de trei ani.

Problematica dintr-o astfel de biserica se intalneste si in parohiile obisnuite, insa particularitatea ei este ca, spre deosebire de celelalte biserici, scopul principal care-i aduce pe oameni spre biserica este alinarea suferintei. Ei vin aici in functie de cat de credinciosi sunt. Daca in familie exista o raportare mai mare la Dumnezeu, atunci acei crestini se vor apropia mult mai repede de biserica. Sunt situatii in care oamenii l-au descoperit pe Dumnezeu aici, in spital. Multi au venit la inceput din curiozitate, altii au avut necazuri mari - copiii grav bolnavi, fara sanse de recuperare. Atunci disperarea te poate determina sa cauti ceea ce pana in momentul acela, nu ai cautat. In biserica omul il intalneste in primul rand pe Dumnezeu. Apoi, se poate ruga asa cum stie el, pentru o anumita liniste. Pe de alta parte, intalneste un preot caruia ii spune toate problemele", ne-a spus preotul Toader Peiu.
    
La demisolul bisericii exista un spatiu special amenajat pentru copiii internati, care se pot deplasa. Ei pot desfasura aici diferite activitati: desen, pictura, lectura, activitati elemntare de informatica, vizionari TV si video, toate sub supravegherea preotului. 
    
Preotul bisericii din curtea Spitalului Municipal, Marian Sava, considera ca diferentele dintre bisericile obisnuite si cele din incinta spitalelor sunt destul de importante. "Daca intr-o parohie de cartier exista deopotriva momente de bucurie (nunti, botezuri, logodne), intr-un spital, momentele sunt mai mult legate de suferinta, de teama de moarte. Aici biserica este canalizata pe specificul misiunii in spital: spovedania, impartasania. Sunt oameni care nu se pot deplasa, oameni care nici macar nu se mai pot spovedi, care nu se pot cai de ceea ce au facut, aflati in coma". Aceia nu pot ajunge in biserica, pentru ei ma duc in salon. Gasesc o modalitate sa-i spovedesc cu maxima discretie. Spovedania (marurisirea pacatelor) si pocainta (parerea de rau pentru pacatul savarsit) sunt foarte importante pentru un om bolnav".
    
Activitatea unui preot intr-o biserica aflata in cadrul unui spital nu este cu mult diferita de cea a unui parinte din exterior. In fiecare duminica se tine Sfanta Liturghie, miercurea se tine Sfantul Maslu, iar vinerea - Paraclisul Maicii Domnului.
    
In biserica vin nu doar bolnavi internati aici, vin si oameni din personalul spitalului, studenti de la Facultatea de Medicina, dar si fosti pacienti ai spitalului care s-au rugat aici si s-au vindecat", ne-a explicat preotul Marian Sava.

.

23 Octombrie 2005

Vizualizari: 1307

Voteaza:

In fata bolii, ridicam ochii spre Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE