Patriarhul Romaniei la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va fi prezent la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva si va oficia Sfanta Liturghie pe 14 octombrie, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, pe un podium amenajat la intrarea in Catedrala mitropolitana din Iasi, dupa cum informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

Acest moment face parte din programul vizitei canonice pe care o efectueaza Preafericirea Sa in Mitropolia Moldovei si Bucovinei incepand de astazi 13 octombrie, pana duminica 17 octombrie 2010, la invitatia Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan.

In afara de slujirea Sfintei Liturghii la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva amintim urmatoarele momente din cadrul vizitei canonice a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel:

• Vineri, 15 octombrie 2010, orele 10.00, va avea loc festivitatea decernarii titlului de Doctor Honoris Causa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel de catre Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Evenimentul se va desfasura in aula Mihai Eminescu a universitatii iesene.

• Sambata, 16 octombrie 2010, orele 10.00, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va oficia o slujba de pomenire a parintelui ieromonah Paisie Olaru la mormantul sau din cimitirul manastirii Sihastria cu prilejul a 20 de ani de la trecerea lui la Domnul. Parintele Paisie Olaru a fost unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati duhovnici ai manastirii Sihastria, vatra monahala unde Parintele Patriarh Daniel a intrat in monahism in anul 1987.

• Duminica, 17 octombrie 2010, orele 8.45, Patriarhul Romaniei va oficia slujba de resfintire a bisericii manastirii Golia si Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. In cursul dupa-amiezii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va vizita spitalul Providenta al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, va sfinti locul pe care va fi construita biserica cu hramurile Sfantul Maxim Marturisitorul si Sfantul Grigorie Palama din cartierul Munteni–Copou, precum si pictura capelei Seminarului teologic Sfantul Vasile cel Mare din municipiul Iasi.

Saratoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este o sarbatoare speciala pentru Preafericitul Parinte Patriarh Daniel care are o evlavie deosebita la Sfanta Ocrotitoare a Moldovei, aceasta fiind si ocrotitoare a bisericii din satul Dobresti, satul natal al Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane.

Hramul Sfintei Parascheva a devenit in timpul pastoririi Preafericitului Parinte Patriarh ca Mitropolit al Moldovei (1990 – 2008), dintr-o sarbatoare locala si regionala intr-una nationala si internationala.

Sarbatoarea Sfintei Parascheva a fost, inca din secolul al XVII-lea, un eveniment de anvergura. Slujbele impresionante atrageau mii de credinciosi la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“, unde se aflau moastele sfintei, pentru ca din 1888, cand moastele au fost mutate la mitropolie, sarbatoarea sa se desfasoare aici si sa devina un hram al intregii Mitropolii a Moldovei. In timpul regimului comunist, sarbatoarea si-a pierdut din stralucirea de altadata. Indata dupa 1990, lucrurile s-au schimbat atunci cand a fost intronizat noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in persoana Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

In 1992, prima relicva sfanta, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, de la Manastirea Xiropotamou, a fost adus pentru cateva zile la Iasi. Chiar daca nu s-a intamplat acest lucru la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, totusi a fost primul pelerinaj de acest fel care s-a intamplat dupa 1990 la Iasi. O data cu anul 1996, in zilele de 12-19 octombrie, cand moastele Sfantului Apostol Andrei au fost aduse la Iasi din Patras, de o delegatie condusa de Mitropolitul Nicodimos, a inceput o alta istorie a sarbatorii Sfintei Parascheva. Pentru prima data in istoria pelerinajului de la noi au fost prezenti la Iasi peste un milion de pelerini care au venit sa-l cinsteasca pe Apostolul lor, Sfantul Andrei. Aducerea moastelor Sfantului Apostol a fost o sarbatoare a intregii ortodoxii romanesti, astfel la propunerea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca in data de 13 octombrie sa se faca pomenirea „Aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi”.

In anul 2000, credinciosii s-au rugat la cinstitele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, aduse din Grecia (Livadia). In 2001, in perioada 12-16 octombrie, la Iasi a fost adus de la Volos - Grecia, Braul Maicii Domnului, cu ocazia aniversarii a 600 de ani de la recunoasterea oficiala a Mitropoliei Moldovei (1401-2001). Hramul din anul 2002 a fost binecuvantat prin sosirea la Iasi a moastelor Sfantului Ioan Casian, care au fost aduse de la Marsilia (Franta).

Un an mai tarziu, in 2003, credinciosii s-au putut bucura de cinstirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir, a carui racla a fost adusa de la Tesalonic.

In anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfantul Voievod Stefan cel Mare - 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfanta Cruce, de la Manastirea „Panaghia Soumela“ din Veria - Grecia. Tot din Veria, insa, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru si Pavel“, au fost aduse, in 2005, moastele Sfantului Apostol Pavel.

Alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in anul 2006, s-au aflat si cele ale Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.

Pelerinii s-au putut inchina, in anul 2007, si la un fragment din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, aduse de o delegatie de la Manastirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia. Toate aceste sfinte moaste au fost aduse la initiativa si purtarea de grija a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei in calitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Astfel, aducerea moastelor altor sfinti la Iasi, la hramul Sfintei Parascheva, a devenit o traditie care se continua si astazi. Anul acesta, au fost aduse spre inchinare moastele Sfantului Maxim Marturisitorul de la Manastirea „Sfantul Pavel”, din Muntele Athos.

Sursa: basilica.ro
 

13 Octombrie 2010

Vizualizari: 1549

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact