144 de ani de la nasterea primului Patriarh al Romaniei

Biserica Ortodoxa Romana aniverseaza la 18 iulie 2012 o mare personalitate a mediului eclezial, pe vrednicul de pomenire Preafericitul Parinte Miron Cristea, primul Patriarh din istoria bisericeasca autohtona, de la a carui nastere se implinesc 144 de ani.

Cel de-al treilea episcop al Caransebesului, Miron Cristea a fost ales in slujirea arhiereasca la 4 decembrie 1909 in urma sinodului ce s-a convocat cu acest scop. Ceremonia hirotoniei a avut loc, marti, a treia zi de Pasti, la 3 mai 1910, la Sibiu, iar instalarea in scaunul episcopal a avut loc in Duminica Tomii, 8 mai 1910.

La Caransebes, episcopul Miron Cristea a desfasurat o ampla si energica activitate de promovare a culturii nationale. A lucrat cu ravna pentru luminarea clerului si poporului din eparhie, pentru ridicarea moralului si intarirea disciplinei preotilor si pentru dezvoltarea asezamintelor bisericesti, culturale si economice.

Pe plan national, s-a remarcat prin sprijinirea activa a luptei pentru emanciparea nationala a romanilor transilvaneni si participarea la evenimentul Marii Uniri infaptuite la 1 Decembrie 1918. Discursul ierarhului din Caransebes la Alba Iulia a reprezentat o sinteza minutios alcatuita din intreaga istorie de framantari, lupte si aspiratii ale poporului roman.

In finalul discursului, Miron Cristea a rostit: 'Am ferma nadejde ca glasul vostru unanim si prin voi glasul intregii natiuni se va concentra asupra singurei dorinte, pe care o pot exprima in trei cuvinte: Pana la Tisa! Amin!'.

Participarea si sustinerea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au facut din episcopul Miron Cristea unul dintre cei mai insemnati lideri ai romanilor transilvaneni. Lucrul acesta s-a vazut cu prisosinta in discutiile si in atitudinea cu care a fost primit la Bucuresti marele ierarh, imediat dupa unire, ca participant la istoricul moment de inmanare catre regele Ferdinand a actului unirii romanilor din Transilvania cu Romania.

In ziua de 31 decembrie 1919, Marele Colegiu Electoral al Romaniei Mari a votat in unanimitate alegerea ierarhului de la Caransebes ca mitropolit al Ungro-Vlahiei si primat al Romaniei. Alegerea episcopului Miron Cristea reprezenta in acea vreme un adevarat simbol al unirii tuturor romanilor si consfintirea unirii politice a Transilvaniei cu Romania. A doua zi, in 1 ianuarie 1920, la Palatul Regal, a avut loc ceremonia investirii noului mitropolit primat, regele Ferdinand incredintandu-i toiagul arhipastoresc, simbol al autoritatii chiriarhale si al inaltei demnitati ierarhice.

Dupa intronizarea de la Bucuresti, Miron Cristea s-a intors la Caransebes si a multumit clerului si poporului de aici pentru anii rodnici petrecuti in Banat. A facut si o donatie de 30.000 de coroane episcopiei pe care a condus-o, banii urmand a fi impartiti la fondul pentru zidirea unei noi catedrale, la ridicarea caminului studentilor banateni si la constructia bisericii de la Manastirea 'Izvorul Miron', al carei ctitor a fost.

Sub Patriarhul Miron Cristea s-a facut unificarea bisericeasca din noul stat roman unitar, s-a organizat Biserica noastra ca Patriarhie, s-a votat Statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane din 1925, in timpul pastoririi lui, a reaparut revista "Biserica Ortodoxa Romana" (1921), a initiat aparitia revistei "Apostolul", organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucurestilor (1924), s-a ingrijit de traducerea si tiparirea Bibliei sinodale din 1936 (in traducerea preotilor profesori Gala Galaction, Vasile Radu si mitropolitul Nicodim), precum si a unor editii din Noul Testament, a sprijinit tiparirea de carti teologice in Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, a infiintat Seminarul teologic "Miron Patriarhul" din Campulung (1922) pentru orfanii de razboi si Academia de Muzica Religioasa din Bucuresti (1927), a sprijinit o serie de tineri teologi la Studii peste hotare sub el s-a ridicata actualul palat patriarhal si a fost repictata catedrala patriarhala, a ctitorit schitul de lemn de la Toplita. A publicat culegeri de folclor, o lucrare de iconografie si cateva volume de cuvantari.

Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele vesnice pe 6 martie 1939, la Cannes - Franta, si este inmormantat in catedrala patriarhala din Bucuresti.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 786

Voteaza:

144 de ani de la nasterea primului Patriarh al Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE