1700 de ani de la convertirea Sf. Imparat Constantin cel Mare

La 28 octombrie 312 Constantin cel Mare repurta o mare victorie la Ponce Milvius (Podul Vulturului), langa Roma impotriva lui Maxentiu, chiar daca armata sa era mai mica si obosita fata de cea a lui Maxentiu. Aceasta victorie este pusa pe baza marturiei istoricilor Eusebiu de Cezareea si Lactantiu pe viziunea marturisita lui Eusebiu de catre Sfantul Imparat Constantin si trecuta de acesta in lucrarea Vitae Constantini, care a schimbat viata imparatului si i-a adus aceasta stralucita victorie care l-a facut conducator peste partea Occidentala a Imperiului Roman.

In acest sens Istoricii bisericesti Eusebiu de Cezareea si Lactantiu afirma ca inainte luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului) din 28 octombrie 312, contra lui Maxentiu, Constantin a vazut pe cer, ziua, o cruce luminoasa, deasupra soarelui, cu inscriptia 'in hoc signo vinces' (prin acest semn vei invinge).

Noaptea, in vis, i s-a aratat Mantuitorul, cerandu-i sa puna pe steagurile armatei sale simbolul Sau, ca semn protector in lupte. Steagul cu monograma crestina s-a numit labarum.

Victoria miraculoasa a armatei sale s-a datorat ajutorului acordat de catre Dumnezeu.

Dovada acestei credințe a lui Constantin in ajutorul divin este inscriptia de pe Arcul lui Constantin din Roma, pastrata pana astazi, prin care marturiseste ca a castigat lupta 'instinctu divinitatis' (prin inspiratie divina). Apoi i-a marturisit lui Eusebiu de Cezareea, sub juramant, ca semnele care i s-au aratat l-au facut sa treaca de partea crestinilor, el fiind mai inainte, ca si tatal sau, adept al cultului lui Sol Invictus (Soarele Nebiruit - cult cu origini orientale).

Acest fapt marcheaza 1700 de ani de cand s-a convertit la crestinism Sfantul Imparat Constantin cel Mare.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

29 Octombrie 2012

Vizualizari: 460

Voteaza:

1700 de ani de la convertirea Sf. Imparat Constantin cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE