20 de ani de la intronizarea ca Mitropolit a IPS Serafim

Mitropolia din Nürnberg la ceas aniversar - 20 de ani de slujire jertfitoare pentru romanii din diaspora

Intre evenimentele care au marcat istoria diasporei romanesti din Europa Occidentala, dupa Revolutia din decembrie 1989, se numara si alegerea si instalarea IPS Parinte Serafim Joanta, pe atunci Episcop vicar al Mitropoliei Ardealului, ca Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord. Pe data de 5 iunie 1994, la München, IPS Parinte Serafim era instalat in demnitatea de Mitropolit, eveniment de la care se implinesc acum 20 de ani.

Istoria diasporei ortodoxe romane, constituita in apusul Europei, in special, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, este prezentata si cunoscuta, dupa cum afirma pr. acad. prof.

dr. Mircea Pacurariu, « prea putin si de multe ori in mod denaturat, chiar tedentios » (Cuvant inainte semnat de pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, la cartea pr. dr. Mircea Basarab, Mitropolia Ortodoxa Romana a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Cluj-Napoca 2011, p. 10).

Dupa retragerea IPS Arhiepiscop Adrian la data de 30 aprilie 1992, Patriarhia Romana a dorit sa lase reorganizarea diasporei romane pe seama parohiilor din strainatate, pentru a nu mai putea fi acuzata de imixtiuni politice din partea statului roman. Intre aceste masuri se numara si alegerea unui nou ierarh pe seama parohiilor din diaspora. Astfel, la cererea unui grup de 7 preoti din Germania, impreuna cu parohiile lor, Sinodul Bisericii noastre acorda binecuvantarea pentru organizarea unei eparhii cu titulatura de « Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania si Europa Centrala », prin adresa din nr. 436 din 11 februarie 1993. Ales Mitropolit in Adunarea eparhiala de la Aachen (16 octombrie 1993), IPS Parinte Serafim a fost confirmat de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 12 ianuarie 1994, hotarare comunicata parohiilor din strainatate prin adresa 7878 din 1994.

In sedinta sa din 22-23 martie 1994, Sfantul Sinod a stabilit jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania si Europa Centrala asupra parohiilor ortodoxe romane din Germania, Austria, Luxemburg, Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca, hotarare care « marca sfarsitul procesului de infiintare a Mitropoliei » (Mircea BASARAB, Mitropolia Ortodoxa Romana a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Cluj-Napoca 2011, p. 137).

Instalarea IPS Mitropolit Serafim a avut loc la München, la data de 5 iunie 1994, in biserica «Sf. Luca», o biserica evanghelica construita intre 1893 – 1896, dupa planurile arhitectului Albert Schmidt. Delegatia Patriarhiei Romane, care a luat parte la instalare, a fost condusa de catre PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Din delegatie a mai facut parte si IPS Parinte Mitropolit Teofan, pe atunci Episcop vicar patriarhal. 57 de preoti, personalitati din tara si strainatate si peste 1000 de credinciosi au luat parte la slujba de instalare (http://www.buna-vestire.de/20-ani-mitropolia-ortodoxa-romana-germaniei-europei-centrale-nord-nuernberg.html, pagina accesata la data de 3 iunie 2014). La eveniment au participat si autoritati de stat si bisericesti din Bavaria.

Inceputa in conditii materiale mai mult decat modeste, activitatea IPS Serafim Joanta, a ajuns la 20 de ani, reprezentand o perioada marcata de multe sacrificii, dar si de multe impliniri. Spatiul dedicat acestui articol fiind unul restrans, ne permitem sa amintim doar cateva din aceste realizari.

Pana la alegerea si instalarea IPS Iosif ca Mitropolit pentru Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Occidentala si Meridionala (in 1998), in calitate de loctiitor (locum tenens), IPS Parinte Mitropolit Serafim a purtat de grija romanilor ortodocsi din 15 tari occidentale. Neavand un sediu episcopal, o catedrala, iar parohiile fiind putine si divizate, munca IPS Serafim a fost una extrem de dificila. Primul sediu al Mitropoliei a fost la Institutul oriental (Ostkirchliches Institut) de la Regensburg, pana in anul 1999. In acest an a fost cumparata o biserica evanghelica la Nürnberg, impreuna cu cladirile aferente. Biserica a fost reconstruita si amenajata, fiind apoi pictata, devenind catedrala mitropolitana din anul 2000, iar cladirile aferente sediul Mitropoliei. Biserica mitropolitana a fost sfintita de catre PF Parinte Patriarh Teoctist in anul 2006, insotit de mai multi ierarhi, intre care si PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei. Tot la Nürnberg functioneaza o manastire inchinata sfintilor brancoveni si un centru de pictura. La München a fost stabilit din 2003 sediul unui episcop vicar, in persoana PS Parinte Sofian Brasoveanul.

Intreaga viata duhovniceasca a parohiilor din jurisdictia Mitropoliei a fost reorganizata, astazi Mitropolia fiind compusa din Arhiepiscopia Ortodoxa pentru Germania, Austria si Luxemburg si Episcopia Ortodoxa Romana pentru Europa de Nord, condusa de PS Parinte Macarie Dragoi. Arhiepiscopia cuprinde in prezent un numar de 72 parohii, filii şi manastiri, din care 59 in Germania, 12 in Austria şi una in Luxemburg (cf. site-ului oficial al Mitropoliei: http://www.mitropolia-ro.de/index.php/mitropolia/arhiepiscopia, pagina accesata la data de 2 iunie 2014).

Una dintre dorintele mereu exprimate de catre IPS Parinte Mitropolit Serafim, a fost si ramane aceea de a construi sau achizitiona locasuri proprii de rugaciune. Acestea ar trebui sa devina o « patrie spirituala » (geistliche Heimat) a romanilor din Germania si din Arhiepiscopie, urmand sa contribuie, totodata, si la integrarea romanilor in tarile in care au emigrat.

In cei 20 de ani de activitate, Mitropolia, care functioneaza in Germania ca Arhiepiscopie, a fost recunocuta de catre autoritatile germane drept « Corporatie de drept public » in patru land-uri (Bavaria, Baden-Württemberg, Hessen şi Saarland).

Membra in "Comunitatea de lucru a Bisericilor creştine" din Germania (AcK), Mitropolia de la Nürnberg este activa si pe plan regional in toate "Comunitaţile de lucru ale Bisericilor creştine" din fiecare land. IPS Mitropolit Serafim este conducatorul delegaţiei romane in Dialogul cu Biserica Evanghelica din Germania.

In decursul celor 20 de ani, pentru a intensifica activitatea pastoral-misionara din cadrul Arhiepiscopiei, au fost infiintate mai multe Departamente si Protopopiate.

Intre multele activitati caritative pe care Arhiepiscopia noastra le desfasoara, merita amintita aici demararea proiectului „Burse pentru copii saraci din Moldova", cu scopul de ajuta lunar cu suma de 25 de Euro un numar cat mai mare de copii din judeţele Vaslui şi Botoşani, copii care traiesc sub limita saraciei. In momentul de fata numarul acestor burse a trecut de 200.

Toate aceste realizari si multe altele, care nu pot fi cuprinse in spatiul acestui articol, au fost posibile datorita implicarii si puterii de jertfeltnicie a IPS Serafim si a colaboratorilor sai apropiati. Multe ceasuri de rugaciune si o activitate desfasurata « cu timp si fara timp » au facut din Mitropolia noastra o adevarata ambasada spirituala a Bisericii Ortodoxe Romane, dar si a tarii noastre, in Europa Centrala si de Nord.

La acest ceas aniversar, permiteti-ne, IPS Parinte Mitropolit Serafim, sa va felicitam din toata inima! Hristos Domnul, Arhiereul cel Vesnic, sa Va daruiasca multa sanatate, bucurie si spor, ca sa puteti conduce inca multi ani Arhiepiscopia si Mitropolia noastra, spre binele Bisericii noastre din diapora!

Intru multi ani! Ad multos annos!

Pr. Alexandru Nan, München

Sursa: http://www.
mitropolia-ro.de

.
Pe aceeaşi temă

06 Iunie 2014

Vizualizari: 680

Voteaza:

20 de ani de la intronizarea ca Mitropolit a IPS Serafim 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Serafim Joanta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE