Arhiepiscopia Clujului deruleaza de mai bine de 20 de ani un parteneriat ecumenic cu Episcopia Evanghelica Luterana din Württemberg, Germania.
Acest parteneriat a inceput in anul 1994 pe fondul unei prietenii dintre teologul clujean Radu Preda, astazi director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania, pe vremea cand era bursier al Bisericii Evanghelice din Germania si consilierul bisericesc Manfred Wagner.
In urma acestei colaborari s-au realizat mai multe schimburi ce au vizat mai multe domenii. Pe de o parte a fost dorinta Bisericii Ortodoxe de a reinvata arta filantropiei crestine si modul de implicare in misiunea sociala, de care a fost privata in anii comunismului, iar de cealalta parte dorinta Bisericii Evanghelice din Württemberg de a redescoperi spiritualitatea si iconografia si gandirea parintilor, pe care Ortodoxia le pastreaza ca mod de viata.
Episcopia Evanghelica din Württemberg, implicata in misiunea sociala a Arhiepiscopiei Clujului
Parteneriatul ecumenic intre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului si Biserica Evanghelica Luterana din Württemberg s-a concretizat pe foarte multe aspecte, in special pe cel legat de filantropie si asistenta sociala.
Viata spirituala primeaza implicarea sociala
“Credem ca, la randul nostru, le-am oferit fratilor germani posibilitatea de a lua act de spiritualitatea ortodoxa, de a participa la viata noastra liturgica si duhovniceasca, de a realiza ca pe primul plan „este Imparatia lui Dumnezeu si ca toate celelalte se vor adauga noua”. Este foarte importanta implicarea sociala, dar primeaza viata spirituala, care da consistenta slujirii caritative”, a declarat Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.
Manifestare la Stuttgart, la 20 de ani de parteneriat ecumenic
Pentru a marca cei 20 de ani de parteneriat ecumenic practic intre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului si Biserica Evanghelica Luterana din Wuerttenberg, Excelenta Sa, Episcopul Frank Otfried July a organizat o intalnire duhovniceasca ce se desfasoara la Stuttgart, intre 29-31 iulie 2014. La aceasta intalnire participa Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei alaturi de o delegatie de la Centrul Eparhial din Cluj.
Discutii si dezbateri despre misiunea sociala, filantropica
Programul manifestarilor debuteaza marti, 29 iulie 2014 si presupune vizite, discutii si dezbateri, dupa cum am aflat de la consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov: „Pe parcursul celor doua zile vor avea loc cateva vizite oficiale precum intalnirea cu Ministrul Federal pentru probleme si afaceri europene, Peter Friedrich din Guttenberg, o vizita la asociatia internationala de tineret, precum si la parohia ortodoxa din Stuttgart. Ziua de miercuri este dedicata oficial parteneriatului, astfel ca intr-o cladire a Bisericii Evanghelice din Stuttgart va avea loc o intalnire de lucru pe mai multe sectiuni in care se va face un bilant a cea ce s-a realizat pana acum, dar si a proiectelor de viitor.
"Vor fi discutii legate de colaborarile dintre Facultatea de Teologie Ortodoxa, reprezentanta prin Pr. Prof. Univ. Dr. Stefan Iloaie, si Institutul Teologic Pedagogic din Stuttgart si reprezentat de Prof. Stefan Hermann. De asemenea se va lua in discutie misiunea sociala, fiind prezenti din partea Arhiepiscopiei Clujului, consilierul social Liciniu Campean si doamna Gabriela Trambitas din partea Societatii Femeilor Ortodoxe si misiunea de tineret, tema care va fi abordata din partea Eparhiei de inspectorii pe probleme de tineret de la nivelul judetelor Cluj si Bistrita Nasaud, Radu Copil si Pr. Tudor Mudure. Tot miercuri va fi organizata o seara festiva dedicata acestui parteneriat in care Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si Excelenta Sa, Episcopul Evanghelic Frank Otfried July, prin cuvantarile lor vor realiza un bilant, dar si o prognoza a viitorului acestei relatii care se doreste a fi una de folos pentru ambele parti. In final va fi prezentata o prelegere despre Ortodoxie si Protestantism, felul in care acesti 20 de ani de parteneriat a imbunatatit sau a schimbat perceptia asupra celor doua confesiuni care au convietuit in spatiul transilvanean de secole cu foarte bune
rezultate pana astazi”., a mai declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.
Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.