200 de ani de existenta a Bisericii 'Sfantul Nicolae'

Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” din parohia Popricani, Protopopiatul Iasi 1, va marca duminica 200 de ani de existenta. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan.

Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” din comuna Popricani aniverseaza duminica doua secole de existenta. Programul liturgic va incepe la ora 8:00, cu slujba Utreniei, si va continua la ora 9:30 cu Sfanta Liturghie, care va fi oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Dupa slujba de Te Deum va fi oficiat Parastasul pentru ctitorii sfantului lacas.

“Cand vorbim de Biserica, vorbim de Insusi Dumnezeu, stiind ca ea este casa in care ne putem intalni cu Mantuitorul sufletelor noastre. De-a lungul timpului, ierarhii si preotii care au slujit in aceasta parohie au fost constienti de importanta misiunii lor si au contribuit la propasirea Bisericii lui Hristos, la ridicarea duhovniceasca si culturala a neamului din care au rasarit ca niste luminatori vrednici”, spune pr. paroh Alexandru Argatu. Biserica parohiei Popricani si Scoala Generala Popricani dezvolta de mai multi ani un parteneriat care se concretizeaza in participarea elevilor la Sfanta Liturghie. La praznicele mari de peste an copiii sustin momente artistice cu caracter religios, in biserica sau la scoala. Parintele paroh este prezent in viata elevilor si le binecuvinteaza fiecare inceput de an scolar.

Biserica s-a zidit in 1810

Mosierul Pascanu a adus pe mosia sa familia Rosu, pe care a improprietarit-o intr-un loc cunoscut ca “Fundatura”. Din aceasta familie au slujit la biserica parohiei Popricani patru generatii de preoti. Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” a fost zidita in anul 1810 de catre Dumitru si Pulheria Pascanu. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sfantul lacas a fost distrus in proportie de 50%. Biserica a fost reconstruita ulterior de un santier al statului care reabilita casele satenilor, afectate de razboi. Intre anii 1984-1987 lacasul de inchinaciune a fost renovat si pictat sub indrumarea parintelui paroh Alexandru Argatu. Intre anii 2007-2008 s-a montat interiorul cu mobilier nou, s-au facut anexe, s-a imprejmuit cimitirul si curtea bisericii. Tot in aceasta perioada s-au ridicat troitele din curtea sfantului lacas si din centrul satului. S-au efectuat lucrari si pentru amenajarea interioara a bisericii. “Prin biserica se intelege <> (Sfantul Macarie). La fel s-au adunat enoriasii acestei parohii, unindu-se sufleteste in rugaciunile lor pentru a reamenaja si a mentine aceasta biserica”, a spus pr. paroh Alexandru Argatu. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

.

14 Ianuarie 2011

Vizualizari: 270

Voteaza:

200 de ani de existenta a Bisericii 'Sfantul Nicolae' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE