28 ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Iustin Moisescu

Se implinesc, astazi, 28 de ani de la trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire patriarh Iustin al Romaniei.

Patriarhul Iustin Moisescu s-a nascut la 5 martie 1910 la Candesti, in Arges. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Campulung Muscel, iar dupa absolvire a fost trimis la studii de patriarhul Miron al Romaniei in Grecia, la Universitatea din Atena, precum si la Facultatea de Teologie Romano-Catolica din Strasbourg, Franta.

„Patriarhul Iustin a fost un ierarh luminat, profesor de teologie, care a facut studii stralucite in Franta si in Grecia. A predat mai multe discipline teologice la Varsovia, in Polonia, la Bucuresti, Cernauti si Suceava.

A fost ales mitropolit al Ardealului in 1956, iar dupa un an a devenit mitropolit al Moldovei si Sucevei pana in 1977. In aceasta slujire a avut o lucrare meritorie in ceea ce priveste restaurarea stralucitelor manastiri din nordul Moldovei, din judetele Suceava si Neamt, dar si din judetele Iasi si Botosani. Cu foarte multe greutati a obtinut fonduri de la bugetul statului si s-a implicat in mod deosebit pentru restaurarea manastirilor voievodale care se aflau in ruina. Patriarhul a avut o deschidere ecumenica deosebita. A participat la numeroase intalniri internationale atat intre Bisericile Ortodoxe autocefale, cat si in cadrul unor organizatii si Biserici crestine din Europa si din lume. A vorbit tuturor despre frumusetea Ortodoxiei romanesti si a fost o persoana respectata atat in randul ierarhilor ortodocsi, cat si in randul reprezentantilor celorlalte Biserici si organizatii crestine“, a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei.

La 12 iunie 1977, patriarhul Iustin a fost ales arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, urmand in scaun vrednicului de pomenire patriarh Iustinian.

„Pastorirea sa ca patriarh al Romaniei a fost ingreunata mult de perioada de privatiuni si abuzuri din anii 1980 a regimului comunist. El s-a confruntat atunci cu opozitia puternica a regimului aflat la putere si a vazut cum sub ochii lui, fara sa isi fi dat acordul, s-au daramat mai multe biserici in Bucuresti. Acesta a fost marea tristete a patriarhului Iustin, de altfel ctitor si mare restaurator de biserici. De aceea, ultimii ani ai vietii lui au fost presarati cu foarte multe mahniri provocate de aceste neimpliniri, dar mai ales de atitudinea pe care a trebuit sa o suporte in perioada respectiva. In ceea ce priveste Catedrala patriarhala, s-a ingrijit de restaurarea ei in masura in care acest lucru a fost posibil atunci. Lacasul de rugaciune a fost restaurat partial si a fost placat cu marmura in naos, pronaos si pridvor. A dorit sa restaureze integral catedrala, dar nu i s-a permis acest lucru“, a spus parintele arhim. Timotei Aioanei.

Patriarhul Iustin a trecut la Domnul la 31 iulie 1986 si a fost inmormantat in Catedrala patriarhala, alaturi de patriarhii Miron si Nicodim ai Romaniei.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2014

Vizualizari: 151

Voteaza:

28 ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Iustin Moisescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE