35 de ani de cand Preafericitul Parinte Daniel a primit arhieria

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împlinește marți, 4 martie 2025, 35 de ani de arhierie.

A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei la Catedrala Mitropolitană din Timișoara în 4 martie 1990, la scurt timp după căderea comunismului.

Părintele Patriarh Daniel este originar din Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil al familiei Alexie și Stela Ciobotea.

Preafericirea Sa a obținut licența în Teologie de la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu în 1974. A urmat studii doctorale sub îndrumarea Sf. Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, apoi a studiat la Strasbourg (Franța) și Freiburg im Breisgau (Germania).

Și-a susținut teza de doctorat atât la Universitatea din Strasbourg (1979), cât și la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București (1980), sub titlul Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité, respectiv „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală”.

În prezent, Preafericirea Sa este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Călugărit la Sihăstria
Părintele Patriarh Daniel a intrat în monahism în 1987, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, avându-l naș de călugărie pe Sf. Cuv. Cleopa de la Sihăstria. În același an, viitorul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah.

În 1988 a fost hirotesit protosinghel și numit consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic, devenind și conferențiar la Institutul Teologic Universitar din București.

În 7 iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, calitate în care a realizat numeroase proiecte.

Noi instituții și extinderea prezenței în diaspora
Între acestea se numără fondarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providenţa din Iași, devenit în 2008 primul spital al Bisericii avizat de Ministerul Sănătății, precum și înființarea Ziarului Lumina și a postului Radio Trinitas.

În 12 septembrie 2007 a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, iar în 30 septembrie 2007 a fost întronizat la Catedrala Patriarhală din București.

Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a continuat consolidarea instituțiilor de comunicare în masă bisericești prin înființarea Trinitas TV, a Agenției de știri Basilica și transformarea ziarului și postului de radio înființate la Iași în canale de comunicare ale Patriarhiei Române – toate acestea reunite sub umbrela Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

O altă direcție importantă a activității Preafericirii Sale ca Patriarh al României a fost extinderea misiunii în diaspora românească din Occident, care a crescut foarte mult după aderarea României la Uniunea Europeană – eveniment care a avut loc chiar în anul întronizării Sale.

Catedrala Națională și noii sfinți

Poate că cel mai important proiect pentru care Patriarhul Daniel va fi pomenit în posteritate este Catedrala Națională, care împlinește visul mai multor generații și a cărui realizare a fost împiedicată de un război mondial și apoi de tăvălugul ateismului comunist.

Cunoscută și sub numele de Catedrala Mântuirii Neamului și construită pe Dealul Arsenalului din Capitală, în spatele sediului Parlamentului României, acest sfânt lăcaș simbolic este un monument închinat jertfei de generații a românilor, care și-au păstrat dreapta credință, identitatea națională și comuniunea cu celelalte Biserici Surori în cel mai autentic duh creștin.

Lucrare în lumina Providenței
În cuvintele Arhiepiscopului Timotei al Aradului, unicul ierarh în viață dintre cei care au oficiat hirotonia arhierească a Patriarhului Daniel în urmă cu 35 de ani, actualul patriarh și-a îndreptat atenția „spre tot ceea ce este constructiv și reprezentativ pentru Biserică și societatea care urmărește realizarea personalităților spre a reprezenta cu demnitate întreaga istorie a țării și poporului”.

„Așadar, e de privit la o vreme de afirmare plenară a însușirilor Bisericii în lumina Providenței.”

Faptul că Patriarhul Daniel se află în fruntea Bisericii Ortodoxe Române în Anul Centenar al Patriarhiei Române, când a fost proclamată canonizarea a doi dintre mentorii spirituali ai Preafericirii Sale, le dă credincioșilor certitudinea că Biserica lor națională este călăuzită mereu de gândul lui Dumnezeu pentru națiunea română.

Dar și credincioșii au nevoie să redescopere mai mult voia lui Dumnezeu în viața lor și să se plece mai mult către nevoile aproapelui, pentru a reclădi națiunea lor ca o mare comunitate.

Sursa: basilica.ro

04 Martie 2025

Vizualizari: 719

Voteaza:

35 de ani de cand Preafericitul Parinte Daniel a primit arhieria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact