37 de ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Dometie de la Ramet

Astazi se implinesc 37 de ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Dometie Manolache de la Ramet. Parintele Dometie s-a nascut la data de 15 octombrie 1924 in satul Marculesti jud.

Buzau. A fost cel de-al patrulea din cei doisprezece copii ai unor parinti evlaviosi si muncitori. In anul 1937 s-a inscris la Seminarul Teologic din Buzau, pe care l-a absolvit in 1945 ca sef de promotie. In acelasi an s-a inscris la Institutul Teologic din Bucuresti, iar in anul 1949 a fost declarat licentiat in Teologie.

Hirotonit preot la 6 august 1949, in Manastirea Hodos - Bodrog, Parintele Dometie primeste duhovnicia in Catedrala Episcopala din Arad, prin Episcopul Andrei Mageru. Pe data de 14 septembrie primeste chipul ingeresc la Manastirea Prislop, in acelasi timp cu colegul sau de facultate, viitorul Mitropolit Antonie Plamadeala, avandu-l drept nas de calugarie pe Parintele Arsenie Boca. Ramane la Prislop pana in 18 mai 1952, cand se transfera la Manastirea Afteia - Cioara.

In data de 1 martie 1959 este numit preot - duhovnic la Manastirea Ramet si parohia Ramet-Sat. In anul 1960, luna mai, in urma decretului 410, maicile au fost nevoite sa plece pe la casele parintilor sau sa lucreze in lume, manastirea fiind desfiintata. Pribegia a durat pana in 1969, timp in care cea mai mare parte din ele au lucrat intr-o sectie de covoare ce apartinea Cooperativei Record din Aiud. In tot acest timp, parintele Dometie si-a intarit obstea risipita in tara, iar maicilor din Aiud le-a cumparat doua case in care sa locuiasca impreuna. Manastirea Ramet a fost transformata in cabana si bufet, maicile reusind sa se intoarca initial ca persoane civile, fiind chiriase si locuind impreuna cu turistii.

Parintele Dometie s-a ocupat si de restaurarea bisericii vechi si a ajutat la infiintarea muzeului manastirii. Pe langa activitatea administrativ-gospodareasa, Parintele Dometie a acordat o importanta deosebita si studiului. In anul 1972 s-a inscris la cursurile de doctorat in Teologie, la Institutul Teologic din Bucuresti, pe care le-a terminat cu media 10, cu o luna inainte de sfarsitul sau fulgerator. A trecut la cele vesnice pe data de 6 iulie 1975.

Parintele Dumitru Staniloae afirma despre parintele Dometie ca a fost : „un erou al credintei, un suflet de mare sfintenie si puritate”.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.
Pe aceeaşi temă

06 Iulie 2012

Vizualizari: 336

Voteaza:

37 de ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Dometie de la Ramet 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE