380 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva

În zilele de 12 şi 13 iunie 2021, ȋn Arhiepiscopia Iaşilor se aniversează 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Sfintele odoare au reprezentat un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, fiind aşezate cu multă cinste în frumoasa biserică, atunci zidită, a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” se vor săvârşi slujba de Priveghere, ȋn ziua de 12 iunie, şi Sfȃnta Liturghie, ȋn ziua de 13 iunie, iar ȋn Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” va avea loc un simpozion şi va fi organizată o expoziție de cărți, icoane şi veşminte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Simpozionul, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, va debuta ȋn ziua de sȃmbătă, 12 iunie, ȋncepȃnd cu ora 15:00, iar ȋn finalul său va fi vernisată expoziția realizată de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Catedrala Mitropolitană şi Centrul Resurrectio. Expoziția va fi deschisă publicului timp de o săptămȃnă după vernisare.

Pentru a marca acest moment aniversar, Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor anunţă apariţia a două noi lucrări: „Noi consideraţii referitoare la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi”, ediţie îngrijită de Bogdan Brânză, şi un mini-album „380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva”. Acestea pot fi achiziţionate online, la adresa edituradoxologia.ro, sau de la Librăria Doxologia, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

În toată această perioadă, credincioşii se pot închina la Sfânta Cuvioasă Parascheva, racla cu sfintele sale moaşte fiind aşezată în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

***

La 13 iunie 1641, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ajungeau în Iaşi. Domnul Vasile Lupu şi toată suflarea capitalei aşteptau la podul Bahluiului, cu lumânări în mână şi lacrimi de bucurie în ochi, darul lui Dumnezeu pentru Moldova. Clopotele bisericilor Iaşului răsunau până departe, iar clerul în frunte cu mitropolitul cărturar Varlaam a primit pe umeri odorul, din mâna delegaţilor Patriarhiei Ecumenice: Ioanichie al Iracliei, Partenie al Adrianopolei şi Teofan al Paleon-Patronului. Gazdă primitoare a Sfintei a fost, pentru multă vreme, biserica pe atunci nouă, cu hramul închinat Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici, în fiecare an, pe 14 octombrie, moldovenii îşi cinsteau ocrotitoarea şi mângâietoarea. Sfintele moaşte au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu şi, apoi, transferate în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi astăzi.

Locul din biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” în care au fost aşezate moaştele în anul 1641 este cinstit şi astăzi printr-un veşmânt al Sfintei care este pus la închinare, dar şi prin moaştele Sfântului Vasile cel Mare, primite în dar de către Domnul Vasile Lupu al Moldovei de la Patriarhul Macarie al Antiohiei.

Iată cum este consemnat momentul aducerii la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva pe inscripţia de pe marmura baldachinului Cuvioasei Parascheva din lăcaşul de cult al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi:

„Binecinstitorul şi de Hristos iubitorul Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnitor a toată Moldova, fiind râvnitor şi apărător al sfintei evsevii răsăritene, după dumnezeiasca îngrijire, a strămutat din Constantinopol cu multă osârdie şi prea multă dorinţă aceste cinstite moaşte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea din Târnovo. Aceasta strămutare s-a făcut a treia. Iară prea sfinţitul şi fericitul a toata lumea Patriarh D. Partenie, cu bunăvoinţa şi sfatul Bisericii, a trimis aceste sfinte moaşte, ca pe o vistierie dumnezeiască, cu prea fericiţii trei mitropoliţi D. Ioanichie, D. Partenie al Adrianopolei si D. Teofan al Paleon - Patron, în zilele prea sfântului chir Varlaam, Mitropolitul Sucevei şi a toată Moldova. Iară binecinstitorul şi de Hristos iubitorul şi cu mila lui Dumnezeu Stăpân al nostru, şi Domnitor a toată Moldova, Io Vasile Voievod, de acasă ieşind cu evlavie şi din tot sufletul primind aceasta nepreţuită vistierie, potrivit le-au pus si le-au păstrat în cea nouă zidită biserică a Sfinţilor Trei Ierarhi, spre cinstea şi mărirea lui Dumnezeu Celui lăudat în Treime şi spre veşnica solire a Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, pentru lăsarea păcatelor sale şi a tot strălucit neamului său. În anul de la Adam 7149 (1641), iară al domniei lui al 8-lea, în 13 iunie”.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor

Mesajul Părintelui Patriarh Daniel: Sfânta Parascheva - ocrotitoare a Moldovei și călăuză a pelerinilor

Anul acesta se împlinesc 380 de ani de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Epivata Traciei au fost aduse la Iași, în 13 iunie 1641, ca dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei față de această patriarhie, în vremea păstoririi Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost așezate inițial în biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, iar din anul 1889 au fost mutate în noua Catedrală Mitroplitană din Iași, unde se află și astăzi, devenind ocrotitoarea Moldovei și călăuză a tuturor pelerinilor care caută sfințenia lui Hristos în Biserica Lui.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea mai populară dintre toți sfinții ale căror moaște se află pe teritoriul României. Sute de biserici, de parohie din România și din diaspora română sunt închinate ei, pentru a le ocroti.

Iar în nordul Greciei, Bulgaria și Serbia, credincioșii ortodocși o cinstesc de asemenea cu multă evlavie.

Marea evlavie a poporului dreptcredincios față de Sfânta Cuvioasă Parascheva se explică prin convingerea și constatarea că ea este mult-folositoare, după cum este numită în acatistul ei.

Sfânta Cuvioasă Parascheva oferă ajutor prin rugăciunile ei tinerilor și bătrânilor, fecioarelor și mamelor, mănăstirilor și familiilor, bolnavilor și săracilor, aducând în rugăciune și mărturisire comună cler și popor din România și din alte țări.

Puterea ei vine din sfințenia și din bunătatea ei, adică din iubirea ei față de Dumnezeu și față de oameni.

Dacă în anul 1955, în plin regim comunist, la Catedrala Mitroplitană din Iași avea loc proclamarea generalizării cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva în toată țara, după anul 1990 această catedrală a găzduit solemnități de proclamare a canonizării de noi sfinți români: Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Ioan de la Neamț, Sfântul Ierarh Petru Movilă, Sfântul Ierarh Dosoftei, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv și Sfântul Gheorghe Pelerinul.

În anii păstoririi Noastre la Iași ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, între 1 iulie 1990 și 8 iunie 2008m Ne-am străduit ca sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva să devină prilej de comuniune între sfinți din diferite țări, fiind aduse în pelerinaj moaște ale unor sfinți din alte țări: Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Brâul Maicii Domnului, Sfântul Ioan Casian, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Sânta Cruce, Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sfântul Ioan Gură de Aur.

În fiecare an, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie, tineri și vârstnici, oameni din toate colțurile țării, dar și de peste hotare devin preț de câteva zile pelerini, sau închinători, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe prezente la Iași.

Cu prilejul aniversării a 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, ne rugăm preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioase Parascheva, să binecuvânteze pe toți cei prezenți la Iași: ierarhi, clerici, monahi și credincioși mireni împreună cu autorități locale și centrale și să răsplătească tuturor credința, evlavia și osteneala, dăruindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

08 Iunie 2021

Vizualizari: 1947

Voteaza:

380 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact