60 de ani de trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nicolae Balan

La 6 august 2015 se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire mitropolit Nicolae Bălan al Ardealului.

Nicolae Balan s-a nascut in data de 27 aprilie 1882, in localitatea Blajenii de Sus, din judetul Bistrita-Nasaud, si a trecut la cele vesnice in ziua de 6 august 1955, in resedinta mitropolitana din Sibiu, la varsta de 73 de ani. Vreme de 35 de ani, intre anii 1920-1955, a fost mitropolit al Ardealului si, tot din anul 1920, membru de onoare al Academiei Romane. Este inmormantat in incinta Manastirii Brancoveanu, din localitatea Sambata de Sus, pe care a ctitorit-o a doua oara.

Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului
Nicolae Balan s-a nascut in data de 27 aprilie 1882, in localitatea Blajenii de Sus, din judetul Bistrita-Nasaud, in familia unui preot.

Dupa ce a terminat scoala generala, in Nasaud, in anul 1900, tanarul s-a insris la Facultatea de Teologie din Cernauti, pe care a terminat-o in anul 1904. Imediat dupa terminarea facultatii, in anul 1905, viitorul mitropolit al Ardealului si-a sustinut lucrarea de doctorat. Intre anii 1904-1905 urmeaza si o serie de studii de specializare, la Facultatile de Teologie (protestanta si catolica) din Breslau (Wroclaw, Polonia).

In anul 1905 este numit profesor provizoriu la catedra de Dogmatica, Apologetica si Morala, in cadrul Institutului Teologic din Sibiu. In anul 1909 este numit profesor definitiv la aceeasi catedra. Slujeste in acest post pana in anul 1920.

Intre timp, este numit membru in Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului si in Congresul National Bisericesc al Mitropoliei Ardealului. Este fondator si redactor al "Revistei Teologice", editata in Sibiu, intre anii 1907-1916. In anul 1918, impreuna cu alti doi profesori, redacteaza "Gazeta Poporului".

In luna noiembrie 1918 este trimis la Iasi, de catre Consiliul National Roman din Transilvania, sa intervina pe langa membrii din Guvernul Romaniei, pentru realizarea unitatii nationale.

Este hirotonit preot in anul 1919. In ziua de 27 februarie 1920 este ales si hirotonit mitropolit al Ardealului, iar instalarea oficiala are loc in ziua de 30 mai, in Catedrala din Sibiu. In anul 1920 este ales membru de onoare al Academiei Romane, apoi membru in Comitetul central al Astrei si senator de drept.

Indruma activitatea periodicelor bisericesti editate in Sibiu - "Telegraful Roman", "Revista Teologica" si "Lumina Satelor" - si pune inceput unor colectii duhovnicesti si culturale deosebite: "Seria Teologica", "Seria Didactica", "Popasuri Duhovnicesti" si "Biblioteca Bunului Pastor".

In calitate de mitropolit, lupta ferm pentru acceptarea principiilor Statutului Organic in Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane, intocmit in anul 1925, si apara cu tarie autonomia Bisericii.

In anul 1921, la initiativa sa, Institutul Teologic din Sibiu este ridicat la rangul de Academie. Incepand cu anul 1943, Academia Teologica din Sibiu va elibera diplome de licenta, iar din anul 1948, institutul va obtine gradul universitar.

Pana in anul 1948, mitropolitul Nicolae Balan indruma activitatea scolilor secundare, aflate pana atunci in grija Bisericii: Liceul Andrei Saguna, din Brasov; Liceul Avram Iancu, din Brad; Scoala normala Andrei Saguna, din Sibiu. Mai mult, el a infiintat o Scoala normala de fete, o Scoala de cantareti bisericesti si un internat arhidiecezan, toate in Sibiu. Rectitoreste ansamblul monahal din Sambata de Sus, construieste Schitul Paltini si un camin de batrani, precum si paraclisul si biblioteca Academiei Teologice din Sibiu.

Se dovedeste a fi un mare ecumenist. In anul 1925 participa la Congresul Ecumenist de la Stockholm, iar in anul 1926 participa la Conferinta ecumenismului practic de la Berna. In cadrul sedintei Consiliului de Coroana (29-30 august 1940, protesteaza impotriva Dictatului de la Viena si se pronunta ferm in vederea reintregirii teritoriale nationale.

De-a lungul slujirii sale, mitropolitul Nicolae Balan a primit mai mult decoratii, printre care: Steaua Republicii Populare Romane, clasa II; Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, din partea Patriarhiei Apostolice din Antiohia; Ordinul Sfantului Mormant, din partea Bisericii din Ierusalim; Ordinul Nilului, din partea Bisericii din Egipt.

Inalt Preasfintitul Nicolae Balan a trecut la cele vesnice in ziua de 6 august 1955, in resedinta mitropolitana din Sibiu, la varsta de 73 de ani, in urma unei boli de inima. In testamentul sau, intocmit in urma cu zece ani, mitropolitul Ardealului isi marturisea dorinta de a fi inmormantat in Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus.

Cinstitul slujitor al lui Hristos a sezut pe scaunul arhieresc vreme de 35 de ani, conducand cu multa ravna si dragoste Biserica lui Hristos. Slujba de inmormantare a fost savarsita in ziua de 9 august 1955, de un sobor de ierarhi si preoti, in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Iustinian. Inmormantarea a fost savarsita in Manastirea Brancoveanu, in partea dreapta a pronaosului bisericii voievodale, in locul dinainte randuit.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

Pe aceeaşi temă

10 August 2015

Vizualizari: 561

Voteaza:

60 de ani de trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nicolae Balan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact