83 de ani de la nasterea Parintelui Profesor Ion Bria

Marti, 19 iunie, se implinesc 83 de ani de la nasterea Pr. Prof. Dr. Ion Bria, renumit profesor de teologie si specialist in studii ecumenice.

Parintele Ion Bria s-a nascut la 19 iunie 1929, in localitatea Telega, judetul Prahova.

A efectuat studii secundare la Liceele din Valenii de Munte si Ploiesti, studii superioare la Institutul Teologic din Bucuresti, apoi studii de specializare la Colegiul anglican din Canterbury si la Facultatea de Teologie din Durham. A fost, pe rand, profesor la Seminariile Teologice din Buzau si Bucuresti, asistent la Institutul Teologic din Bucuresti, redactor la Editura Institutului Biblic, asistent, lector si conferentiar pentru Omiletica si Catehetica, apoi profesor titular, prin concurs, la catedra de Misiune si Ecumenism al Institutului Teologic din Bucuresti. In anul 1965 a fost hirotonit intru diacon si, in 1969, intru preot.

In perioada 1 aprilie 1973 - 30 iunie 1994, a lucrat la Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva, fiind coordonator pentru Studii misionare ortodoxe in Comisia „Misiune si Evanghelizare”. De asemenea, a fost director al Sectiei „Innoire si viata parohiala”, apoi director executiv al Departamentului „Unitate si Innoire” („Credinta si Constitutie”), intre 1991 - 1994. In aceasta calitate a luat parte la marile reuniuni ecumenice: Adunarile generale de la Nairobi (Kenya 1975), Vancouver (1983), Canberra (1991); conferintele misionare mondiale: Bangkok (1973), Melbourne (1981); conferintele „Credinta si Constitutie”: Bangalore (India 1978), Santiago de Compostella (1993). Totodata, a fost invitat sa sustina prelegeri despre Ortodoxie si Ecumenism la Institutele ecumenice din Lyon, Paris, Geneva. Incepand cu anul 1976 este profesor invitat la diferite Facultati de Teologie si centre ecumenice din Europa, iar in 1990 a primit titlul de Doctor honoris causa al Facultatii de Teologie din Presov.

Teologia sa se orienteaza spre mai multe directii:
- expunerea contemporana a doctrinei ortodoxe (pentru invatamantul universitar);
- conturarea unei „misiologii” ortodoxe, tinand seama de contextul misionar si cultural european actual, evaluarea critica a teologiei romanesti in epoca moderna si contemporana;
- a initiat un curent in teologia misionara, in jurul temei „Liturghia dupa Liturghie”.


Parintele Ion Bria a trecut la cele vesnice pe 2 Iulie 2002, la Bucuresti.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

19 Iunie 2012

Vizualizari: 742

Voteaza:

83 de ani de la nasterea Parintelui Profesor Ion Bria 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele ion bria

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE