Cand vorbim despre Alba Iulia, ne gandim la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Cetatea de tip Vauban „Alba Carolina”, la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria din data de 15 octombrie 1922, dar si la Catedrala Reintregirii, un asezamant binecuvantat, incarcat de spiritualitate si de istorie.
Catedrala ortodoxa din Alba Iulia, cunoscuta sub numele de Catedrala Incoronarii sau Catedrala Reintregirii Neamului, este un simbol nu doar pentru clerul si credinciosii Arhiepiscopiei Alba Iulia, ci si pentru intreaga tara, stralucind in fruntea bisericilor romanesti, „ca o mama intre fiicele ei”.
Constructia catedralei a durat mai putin de un an. Piatra de temelie a fost pusa la 28 martie 1921, in a doua zi de Pasti. Edificiul bisericesc in forma de cruce greaca inscrisa are o suprafata de 750 mp si o inaltime de 40 m, fiind incadrata de o incinta dreptunghiulara, vegheata de turnul-clopotnita, inalt de 58 m. Lucrarile s-au desfasurat bine si repede. Astfel, la 8 septembrie 1921 s-a montat crucea pe turla bisericii, iar la 1 decembrie au fost demontate schelele. Din punct de vedere arhitectural, edificiul se incadreaza in curentul artistic promovat de arhitectul Ioan Mincu, curent inspirat din arhitectura medievala romaneasca, cu precadere din cea brancoveneasca.
Ca orice locas de cult, dupa terminarea lucrarilor de constructie, biserica a primit pecetea sfinteniei, daruita prin arhierei. O fila din istoria Bisericii din Ardeal s-a petrecut la data de 8 octombrie 1922 la Alba Iulia, cand Catedrala a imbracat haine de sarbatoare, gatindu-se ca o mireasa a lui Hristos. Slujba de sfintire a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Nicolae Balan, Arhiepiscopul si Mitropolitul Ardealului, Inaltpreasfintitul Gurie Grosu, Arhiepiscocul Basarabiei, Preasfintitul Vartolomei Stanescu, episcopul Ramnicului, Preasfintitul Nicolae Ivan, episcopul Vadului Feleacului si Clujului, Ioan Teculescu, protopoul Alba Iuliei si un sobor de 20 de preoti din imprejurimile Alba Iuliei. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijat de Timotei Popovici. Cu acest prilej, Catedrala a primit hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.
Timpul a trecut, evenimentele din aceasta catedrala au scris multe pagini din istoria Bisericii Ortodoxe si a neamului roman: Incoronarea Regilor Ferdinand si Maria, momentul de la 21 octombrie 1948, cand Biserica a primit pe crestinii greco-catolici la credinta Ortodoxa, apoi anul 1955, cand au avut loc primele canonizari ale unor sfinti romani care au luptat pentru pastrarea credintei stramosesti: Mitropolitii Ilie Iorest si Sava Brancovici, precum si a marturisitorilor Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara si mucenicul Oprea din Saliste sau canonizarea Sfantului Mitropolit carturar Simion Stefan din data de 30 octombrie 2011.
Astazi, Catedrala din Alba Iulia este catedrala arhiepiscopala, sediu duhovnicesc si administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia.
Prin marile evenimente din istoria neamului si a bisericii care au avut loc la Alba Iulia, Catedrala Incoronarii sau a Reintregirii Neamului, ramane un simbol al orasului si a tarii, un punct de intalnire intre istoria veche si viata actuala a bisericii, un binecuvantat spatiu de rugaciune si loc de pelerinaj.
Bogdan Urdas
Sursa: Radio Reintregirea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.